— Og så var det første bokstavene i alfabetet: Ahhhhý. Bøy 90 grader i kneet, nesen i sky, kommanderer virvelvinden og instruktøren Tone Kristin Husøy fra en treningssal i Åsane. Mens hun forklarer om muskelgruppene i kroppen og hvorfor de gjør bevegelsene akkurat sånn.

— Nå skal vi løfte en tung kasse. Å kom igjen! Ta tak i kassen, rett i ryggen, og ... løft!

Foran henne, en gruppe kvinner, tilsynelatende vanlige trimmere. De ler og spøker, og spør konkrete spørsmål om utføring av øvelsene. Og Tone tar seg tid. For trimdisiplene trenger litt mer oppfølging enn et heseblesende aerobicparti på full guffe. De har fått skrevet ut en resept fra lege eller fysioterapeut på at de kan trene, og Tone må ta hensyn til at damene har forskjellige plager og sykdommer. Derfor er det også maks 15 stykker på hver time.

— Jeg var helt sikker på at treningssentere ikke var noe for meg. Men nå ser jeg at det går an. Det er samholdet, fellesskapet som gjør denne treningen så kjekk. Du føler at du er akseptert. Nå var jeg selvfølgelig akseptert andre steder jeg trente, men dette passer meg enda bedre, sier Gynte Mjelde (47).

Bergensdamen har skiveslitasje i rygg og nakke, og vet at hun aldri kan bli helt bra. Men treningen holder skadene i sjakk. Gynte har drevet turn og vært aktiv i idrettslag i alle år.

Hun er opptatt av ikke å tegne noe negativt bilde av idrettslagene.

— Idrettslagene- gjør en kjempejobb! Men dette er nok en treningsform som asser meg enda bedre. Øvelsene er tilrettelagt for oss med skader, og instruktøren tar seg god tid til hver enkelt.

Tone korrigerer deg dersom du gjør feil, og jeg har lært veldig mye om trening som jeg ikke visste tidligere.

Kjellfrid Hauge er enig. Hun er delvis sykemeldt, med ryggplager etter et fall.

— Dette betyr alt! Jeg hadde ikke klart noen ting uten denne treningen, sier hun med ettertrykk.

Medisin, med det samme >

Instruktør/aktivitetskonsulent og fysioterapeut Tone Kristin Husøy er en av to eiere i det vestlandsbaserte Workact, som har utarbeidet treningsresepten etter modell fra et prosjekt i Modum kommune, ved Frisklivssentralen der. De kaller det aktivitetsmedisin, og det er en gren som brer seg. I Modum får deltakerne i det lignende prosjektet dekket deler av treningen gjennom trygdeetaten, alt dersom de er henvist av lege på såkalt gul resept. Den bergenske utgaven håper at det samme kan skje her vest, men foreløpig må deltakerne betale alt selv. Teamet skal samarbeide med en bedriftshelsetjeneste, og består av leger, bioingeniører, sykepleiere og fysioterapeuter som har lang fartstid og kompetanse innen arbeidsmedisin, idrettsmedisin, aktivitetsmedisin, forebygging og rehabilitering.

— Alle har bakgrunn innenfor idrett, og vi er spesialister innen treningslære og aktivitetsmedisin, forteller Husøy.

— Bioingeniørene er for eksempel inne og tester deltakerne før de starter med trening. Da kan de følge utviklingen og måle hvor stresset man er ved oppstart av treningen, og følge opp senere i programmet, forteller Husøy.

Lobbyvirksomhet for helsen

Gruppen markedsfører tilbudet sitt overfor leger, fysioterapeuter og naprapater i fylket, slik at de kan plukke ut pasienter som kvalifiserer og skrive ut treningsre sept. til dem.

Husøy skisserer treningsopplegget - øvelser som går på kroppsholdning, sirkulasjonsteknikk, riktig kroppsbruk, løfteteknikker, stabiliseringsøvelser, styrke, spenst og smidighet. Hun jobber med musklene fra innerst til ytterst. Etter tolv innledende uker med fokus på indre muskulatur, går deltakerne over i fase to, hvor de jobber med de ytre.

Workact holder treningstimer i de fleste bydeler.

Mye av målet vårt, er bevisstgjøring av den enkelte. At de skal overskudd i hverdagen. Klart, noen kan bli helt friske. Andre igjen jobber seg opp på et nivå med høyere livskvalitet. Vi er på mange måter et mellomledd mellom behandlere og treningsinstituttene, sier aktivitetskonsulenten med det brede smilet.

— Tone er en viktig grunn til at vi går her! Jeg startet behandling hos henne for to år siden, og da var det gjort, ler Gynte Mjelde.

Med resept til å trene.

fakta/trening på resept

  • Aktivitetsmedisin er tilrettelagt trening for mennesker med hjerte- og karsykdommer, diabetes, muskel- og skjelettplager, overvekt, depresjon og angst.
  • Workact, det bergenske alternativet som tilbyr aktivitetsmedisin, skal endre uheldige livsstilsvaner. Fysisk aktivitet er en sentral faktor, men også andre helsefremmende faktorer inngår, som for eksempel massasje, røykeavvenning, kostholdsveiledning og stressmestring.
  • Workact skal være et supplement til bedriftshelsetjenesten.
  • Frisklivssentralen i Modum kommune, som bergensmodellen er inspirert av, startet i mars 1996 og er finansiert av trygdeetaten, kommunen, Modum felles bedriftshelsetjeneste, Buskerud fylkeskommune og Arbeidsmarkedsetaten. Deltakerne på trimgruppene får treningen dekket hvis de er henvist fra lege.