Vi hadde ventet lange. De ivrigste fotografene tok oppstilling før klokken 10, selv om vi visste at den store nyhet først skulle forkynnes klokken 11.10.

Å kalle det et folkehav, vil være en overdrivelse. Men noen hundre frosne sjeler hadde dog funnet veien til Slottsplassen denne hustrige morgenen, i tillegg til fotografene. Men de er jo vant til å stå ute og fryse, mange av dem har dessuten klær til det.

Som brødrene Kjartan og Håvard Bjelland fra Askøy, fotografer for henholdsvis Fædrelandsvennen og Bergens Tidende. I en rød og en blå boblejakke var de to et yndet fotomotiv — for andre fotografer i den lange ventetiden.

Litt hurra

Så kom han da, endelig. Fjorten minutter over 11 langet Kjell Magne Bondevik ned mot den oppstilte mikrofonen. Dubai-brun etter en ukes ferie i helt andre temperaturer enn her.

Noen fremmøtte ropte forsiktig hurra, men noen jubelbrus var det ikke.

I lommen hadde statsministeren en liten hvit lapp, der han selv hadde skriblet ned i alle hast både prinsessens navn, og ikke minst dets betydning.

Dette hadde han øvet på i minuttene før den historiske offentliggjøringen for alt folket.

Men etter et par runder med spørsmål ble han litt usikker. Og mens TVNorge ba han vente noen sekunder for å gå direkte, trakk Bondevik lappen forsiktig opp og hurtig-leste en gang til.

Jo da, det var korrekt det han hadde sagt.

— Prinsessen skal hete Ingrid Alexandra. Ingrid betyr «vakker hjelper» og stammer både fra mors og fars side.

Statsministeren nevnte ikke at Ingrid også er navnet på en boks sardiner i olje, fra Bjellands Hermetikk i Stavanger.

Det sto nok ikke på huskelappen.

Samtidig, lenger vest

Omtrent samtidig med seansen foran Slottet kommer en liten familie på tre ruslende på en bygdevei i Bærum. Nærmere bestemt innerst i Lommedalen, en blinddal helt nordvest i den blå kommunen.

Det er prinsesse Märtha, hennes mann Ari Behn og deres lille datter Maud Angelica på snaue ni måneder.

De er kommet ned fra sin nykjøpte villa for å gi sine kommentarer tid fødselen og navnevalget.

— Vi synes det er et flott og verdig navn, og vi er glade for at Maud Angelica har fått en kusine hun kan vokse opp med.

De to stolte foreldrene i Lommedalen ville ikke gi kollegene på Skaugum noen råd, men til pressen hadde de klare ord:

— Vi håper dere lar den lille i fred og at ikke blir for mange folk i buskene.

Deretter dro de tre på barselbesøk, med Ari bak rattet, etter det vi kunne se.

Slottet, litt senere

Etter at statsministeren og hans regjering forlot Slottet, dukket nye notabiliteter opp. Nest først kom stortingspresident Jørgen Kosmo i svart limousin, knapt slått av Oslos ordfører Per Ditlev «Diffen» Simonsen. Han kom i taxi, og gjorde opp for seg, før han småløp inn på tynne såler.

Deretter ankom ambassadører og andre folk med myndighet til å være før den allmenne hop. Men da klokken ble 14 ble dørene åpnet fort at også hverdagsmennesker fikk slippe inn.

Ikke for å se prinsesse Ingrid, naturligvis.

Ikke for å hilse på kongen heller.

Men for å skrive sitt navn i en gratulasjonsprotokoll.

En tilsvarende protokoll ble også lagt ut i Kristiansand, hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Men hvorfor ikke i Bergen??

Hører du Herman ??

STOLT STATSMINISTER: Alt lykkes, for denne regjering. Statsminister Kjell Magne Bondevik kunne i går fortelle den norske folk at regjeringen hadde godkjent navnet på den nye arveprinsessen, Ingrid Alexandra. Formelt sett kunne regjeringen protestert om navnet hadde vært helt på jordet, men det var aldri aktuelt, sa statsministeren til BT.

FORNØYDE: Prinsesse Märtha og Ari Behn synes Ingrid Alexandra er et flott og verdig navn, og de er glade for at Maud Angelica (ni måneder) har fått en kusine hun kan vokse opp med.