• Eg sitter på bordet, jubler treåringen Thomas. Han er den yngste av familiens seks gutter og lykkelig uvitende om hvor sjelden han er.

— Ut fra mitt miljø har jeg ikke inntrykk av at fødselstallene går ned, sier Karin Collett. Hun er lege og «ansvarlig» for fire av guttene i familien, de to eldste hadde ektemann Lorentz Humlevik fra før.

— Jeg vet ikke hvorfor det er så mange leger som får mange unger. Det er egoistisk å få barn. Det gir mye og er veldig kjekt. Men det krever også mye energi. Selv skulle jeg gjerne hatt fire til, forteller firebarnsmoren.

— Man må balansere mellom lyst og ansvar. Vi skal jo ta oss av alle sammen. Følge opp skole og fotball. Men de store er flinke til å ta seg av de små, sier seksbarnsfar og tannlege Lorentz Humlevik.

Rundt seg har han fem av sine sønner som er i alderen 3-21 år. Den sjette er på russetur. Og yngstemann Thomas underholder alle mens han danser rundt i pyjamasen.

— Vi har vært heldige. Alle barna er friske. Jeg er mye mer imponert over folk som har syke eller funksjonshemmede barn, sier Lorentz.

Han og konen tror ikke de har mer energi enn gjennomsnittet, men de forsaker en del kveldsaktiviteter for å ha overskudd til ungene. Det kan være kort vei mellom idyll og katastrofe med fire små gutter som alle er forskjellige, selv om de er temmelig like utenpå.

— Med så mange gutter blir lydnivået høyere enn hos gjennomsnittsfamilien. Men vi er nok litt strengere enn mange foreldre. Hvis vi ikke har klare grenser og fast plass til tingene, blir det bare rot, sier Karin.

— Jeg er kommet til at hvis man bruker energi på grensesetting frem til ungene er 12, så er løpet lagt. Clouet er først og fremst å oppdra førstemann bra, for han er et forbilde for de andre, supplerer Lorentz.

— Jeg vil ikke legge meg, sier Thomas.

RART: - Det føles veldig rart hvis bare to av barna er hjemme til middag, synes Karin Collet. Her sammen med guttegjengen, f.v: Lorentz Andreas (21) med Isak (7) på fanget, pappa Lorentz Humlevik, Hans Jacob (11) og Rasmus (9) på fanget. Aller fremst: Thomas (3). Knut Bendik (19) var på russetur.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN