I påsyn av 220 gjester i Slottskapellet ble Maud Angelica Behn onsdag døpt av biskop Gunnar Stålsett. Det var morfar og gudfar, kong Harald, som bar sitt første barnebarn til dåpen.

Rundt døpefonten sto også foreldrene prinsesse Märtha Louise og Ari Behn og fem av de øvrige seks fadderne: Kronprins Haakon, Anja Sabrina Bjørshol, Marianne Ulrichsen, Kåre Conradi og Trond Giske.

Den siste fadderen, prinsesse Alexandra av Berleburg, var ikke til stede under seremonien. Da dåpsbarnet ble båret ut av kapellet, sov hun søtt i sin fars armer.

Fars favn måtte til

Det var fars trygge favn som måtte til da Maud Angelica skrek av sine lungers fulle kraft under biskopens tale. Mor prøvde så godt hun kunne å roe datteren, men det var først da far tok et godt grep under magen hennes og holdt henne litt fremover at gråten stoppet.

Men musikk liker den lille jenta tydeligvis godt, for under de musikalske innslagene var det ikke et knyst fra dåpsbarnet.

Biskop Gunnar Stålsett åpnet sin tale ved dåpen med ordene: "Bare det beste er godt nok for våre barn. Det ligger i våre gener. Det er vårt beskyttelsesinstinkt."

-Det lille barnet som vi døper i dag, er båret av kjærlighet og omsorg, fra foreldre og besteforeldre, onkler og tanter, faddere og venner, sa biskopen.

-Maud Angelica er arving til det kongelige og det kunstneriske. Hun er født inn i en arverekke som vi hedrer i dag ved kong Olavs fødsel for hundre år siden. Hun bærer hans mors, dronning

Mauds navn, og Angelica — et gammelt kulturnavn, kjent i den norske saga for sin helbredende kraft, sa biskop Stålsett blant annet i sin tale.

I talen minnet han også kongens kjære onkel, prins Carl Bernadotte, som døde sist fredag og lyste fred over hans minne.

Vakkert pyntet

Slottskapellet var vakkert pyntet med roser og liljer i gammelrosa nyanser. Rundt døpefonten var den krans av roser, mens det hang liljer og hjerter i vinduer og velvinger i kapellet. Ved hver benkerekke var det festet en rose på en hjerteformet pute. Prinsesse Märtha Louises hatt var også pyntet med roser i samme nyanse.

Dåpsbarnet bar den samme dåpskjolen som alle kong Olavs etterkommere er døpt i og som ble sydd av kronprinsesse Märthas mor, prinsesse Ingeborg, i 1920.

Venner og familie av dåpsbarnets foreldre og besteforeldre var til stede i kirken under dåpen sammen med en del av de ansatte på Slottet.

Leste teksten

Fadderne Trond Giske og Marianne Ulrichsen leste dagens tekst, valg ut av prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, og kronprins Haakon tente et lys for dåpsbarnet.

Trond Giske leste over temaet visdom og Marianne Ulrichsen leste fra Bergprekenen: Salig er du tålsomme, for du skal arve jorden...

Også salmene var valgt av dåpsbarnets foreldre.

Ole Edvard Antonsen spilte trompet og medlemmer av Oslo Domkor sang. Dirigent og organist var Kåre Nordstoga.

FOTO: SCANPIX