ROBERT GJERDE

Statsminister Jens Stoltenberg nektet i går kategorisk å svare på spørsmål om han følte seg sveket av Manuela Ramin-Osmundsen, eller om han mener at hun har løyet for ham, skriver Aftenposten.

Reagerte med vantro

Men sentrale kilder i regjeringsapparatet beskriver en statsminister som reagerte med vantro da Ramin-Osmundsen i går morges fortalte ham at hun ikke hadde fortalt ham alt.

**Les dagens leder:

Fatalt tillitsbrudd**

I går morges – etter at Stoltenberg hadde støttet henne fullt ut i NRKs Politisk kvarter – fortalte hun ham at hun hadde snakket med generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen på den mye omtalt middagen om kvelden 3. januar om Ida Hjort Krabys kandidatur som barneombud, og at det var synd at Ida Hjort Kraby hadde trukket søknaden fordi hun var en sterk kandidat til stillingen som barneombud. Ifølge Ryel

ble hun bedt om å holde tett om innholdet i samtalen.

– Kanskje den svarteste dagen i Stoltenbergs politiske liv, sier en sentral kilde.

For mindre enn 24 timer etter at Stoltenberg med brask og bram kunngjorde at han hadde full tillit til sin barne— og likestillingsminister, måtte han bite i seg ordene. Kl. 17.15 i går, på en hastig innkalt pressekonferanse, fortalte en alvorstynget statsminister at Ramin-Osmundsen selv hadde bedt ham om å få fratre, og at han støttet hennes beslutning. Uten å svare direkte og klart, antydet både Ramin-Osmundsen og Stoltenberg at det i løpet av samtalen dem imellom i går morges ble klart at hun ville trekke seg.

**Bak nyhetene:

Statsråder som får silkesnoren**

Ville fortsette

Men etter det Aftenposten får opplyst, ble ikke den endelige beslutningen tatt før på ettermiddagen i går. Både fordi Statsministerens kontor hadde behov for å sjekke de oppsiktsvekkende opplysningene med Ryel selv, men også fordi Ramin-Osmundsen argumenterte for at hun kunne fortsette som statsråd.

Hverken Åslaug Haga eller Kristin Halvorsen, ledere i regjeringspartiene Sp og SV, ønsket tidlig i går kveld å kommentere Ramin-Osmundsens avgang. Begge sto i tett dialog med statsministeren utover dagen i går. Alle deltok på gårsdagens regjeringskonferanse, men der var Ramin-Osmundsen avgang ikke et hovedtema.

Stoltenberg bestemte

Haga og Halvorsen ble kun informert om utviklingen i saken i Regjeringens underutvalg, som hadde et kort møte før regjeringskonferansen. Avgjørelsen om Ramin-Osmundsens avgang var ene og alene Arbeiderpartiets og Stoltenbergs beslutning, og ble meddelt Haga og Halvorsen på ettermiddagen i går.

I alle tre regjeringspartiene uttrykkes det at man er trist og lei seg over at Ramin-Osmundsen måtte gå. Hun ble sett på som en sterk og spennende statsråd i begge partier.

MISFORNØYD: Mindre enn 24 timer etter at Stoltenberg kunngjorde at han hadde full tillit til sin barne -og likestillingsminister, måtte han bite i seg ordene. Kl 1715 i går, på en hastig innkalt pressekonferanse, fortalte en alvorstynget statminister at Manuela Ramin-Osmundsen hadde bedt om å fratre.
Bjelland, Håvard