ROY HILMAR SVENDSEN roy.svendsen@bt.noBodø

Drømmeturen med F16-flyet ble langt mer dramatisk enn den 21 år gamle sersjanten fra Tysnes hadde drømt om. I 2000 fots høyde og i 400 kilometer i timen ble Marthe skutt ut sammen med pilot Vegard Bøthun (31) ved sørspissen av øyen Landegode utenfor Bodø.

Flyet var et av fire som i anledning militærøvelsen «Joint Winter» hadde vært på tokt i Lofoten. Marthe hadde fått innvilget en svært ettertraktet tur som passasjer.

Luktet svidd Dramatikken oppstod under innflyging til Bodø etter endt oppdrag. Jagerflyet var bare 100 meter over bakken da en fugl ble sugd inn i motoren.

— Plutselig kom et kraftig smell og jeg merket fort at noe var galt. Kort etter begynte det å lukte svidd, forteller Marthe, som i motsetning til piloten ikke hadde sett fuglen.

En varsellampe indikerte brann i flyet, og da pilot Bøthun fikk meldinger fra et annet F16-fly om at det veltet røyk ut fra motoren, tok han avgjørelsen om å skyte Marthe og seg selv ut av flyet.

— Alt gikk så fort at jeg ikke hadde tid til å bli nervøs. Jeg sjekket fort alt jeg hadde lært på sikkerhetskurset, og så spurte piloten om jeg var klar til å bli skutt ut, sier Marthe.

Skutt ut med rakett Kort etter ble flytaket skutt av. Rakettmotorer under setene sendte begge to ut i vinterkulden.

— Da taket forsvant, ble det et enormt trykk og et forferdelig bråk. Så ble vi skutt ut, og det neste jeg husker er at jeg dalte nedover i fallskjermen. Det første jeg tenkte på da jeg åpnet øynene igjen, var å se etter at jeg var like hel, sier Marthe.

Møtet med det iskalde havet ble overraskende mykt, og pilot Vegard landet bare 30 meter unna, og hjalp henne raskt opp i gummibåten som var festet under flysetet.

— Der og da kokte adrenalinet bra i hele kroppen, så jeg har ikke noe bra tidsperspektiv på hendelsesforløpet. Men det tok ikke lang tid før vi ble plukket opp av et Sea King redningshelikopter, forteller den unge sersjanten.

Positivt fokus Vel oppe i helikopteret ble det raskt konstatert at de begge var uskadde.

Begge ble fraktet til Bodø og umiddelbart brakt til lege for nærmere undersøkelser.

— Etter legebesøket ringte jeg hjem og fortalte hva som hadde skjedd, men ledelsen på flystasjonen hadde allerede rukket å informere dem, forteller 21-åringen, som ennå ikke har hatt noen reaksjoner etter flydramaet.

— Jeg er litt bekymret for akkurat det. Men jeg har valgt å fokusere på hvor bra det gikk i stedet for hvordan det kunne gått, sier Marthe.

- Turen hadde alt! I går satt hun igjen i flysetet på en F16, men da kun på bakken og som en gest overfor pressen. Hun tviler på at det blir en ny tur, men hadde ikke kviet seg for å takke ja igjen.

— Det kriblet litt i beina når jeg satte meg i flyet nå. Men hva er det igjen å oppleve? Den første turen hadde alt - og litt til, ler 21-åringen.

Les også: Ettertraktede turer

– RAKK IKKE Å BLI REDD: Sersjant Marthe Gaugstad fra Tysnes var passasjer i F16-flyet som styrtet utenfor Bodø sist lørdag. – Alt gikk så fort at jeg ikke rakk å bli nervøs, sier den sindige 21-åringen. Til venstre pilot Vegard Bøthun. (FOTO: BJØRN ERIK RYGG LUNDE)