Eneboligen i Krokåsveien på Askøy hadde alt det unge paret kunne drømme om. Over 200 kvadratmeter med seks soverom, terrasse, frittstående garasje og stor, solrik tomt. I september i fjor fikk de tilslaget for 4,1 millioner kroner. Det var 100.000 kroner over takst.

Ingen bud

Boligkjøpet ble fullfinansiert med lån, og planen var at paret skulle selge hver sin leilighet, som de eide fra før.

— Vi skulle overta huset i mai i år, men det ble slutt mellom oss før vi rakk å flytte inn, forteller Judith Johansen (28).

Det tidligere kjæresteparet la boligen ut for salg i forkant av overtakelsen i mai. Den nye taksten ble satt til 3,9 millioner kroner. De gjennomførte gjentatte visninger, uten å få inn noen bud. Parallelt løp rentene på lånet, og Judith måtte ta opp et nytt lån for å betjene utgiftene.

— Noen rådet oss til å avvente situasjonen, for å se hvordan boligmarkedet utviklet seg. Vi gjorde også flere forsøk på å leie ut boligen. Men den leien vi trengte får å dekke kostnadene, var høyere enn det noen var villige til å gi. Så vi hadde ikke noe annet valg enn å selge, sier Judith.

For to uker siden fikk de inn et bud på 2,8 millioner kroner.

— Det var uaktuelt å selge for den prisen, så vi la inn et motbud på 3 millioner kroner, sier Judith.

Kjøperen aksepterte motbudet sist mandag, og sikret seg dermed boligen for 900.000 kroner under takst.

Dyr boligdrøm

Boligdrømmen har kostet Judith dyrt. I dag sitter hun igjen med en boliggjeld på 600.000 kroner - for en bolig hun ikke lenger eier! I tillegg har hun studielån og boliglån på sin gamle leilighet i Loddefjord, som hun aldri rakk å selge.

— Det er faktisk bedre for meg å skulle betjene et tilleggslån på 600.000 kroner, enn å sitte med halvparten av et boliglån på over 4 millioner kroner for en bolig jeg ikke bor i, sier 28-åringen.

For å få endene til å møtes, jobber hun som ekstrahjelp i et kommunalt bofellesskap og på et treningsstudio, i tillegg til sin faste jobb som saksbehandler i kommunen. Med ansvaret for sin seks år gamle datter, som hun har fra et tidligere forhold, er hun innstilt på å få det til.

— Det er så mye negativt jeg kunne ha fokusert på. Men jeg har valgt å se fremover og å tenke positivt. Jeg har venner og familie som stiller opp for meg. De trår til som barnevakter, så jeg kan jobbe litt ekstra. Jeg vil aldri spørre noen om penger. I tiden fremover får jeg heller satse på at de inviterer meg på middag litt oftere, sier Judith.

- Maks uheldige

Eiendomsmegler Knut Meeg Torbjørnsen bisto Judith Johansen og eks-kjæresten med boligsalget på Askøy.

— De har vært maks uheldige. Denne saken viser hvor dårlig boligmarkedet er blitt det siste året, sier Torbjørnsen.

Han peker på at det unge paret er blitt ofre for kraftig rentestigning kombinert med generell nedgang i boligmarkedet.

— Disse er nok bare de første blant flere hundre som kommer til å få problemer, hvis ikke renten settes ned. Mange familier sliter nå, og flere står i fare for å gå personlig konkurs.

Når det gjelder boligsalget i Krokåsveien sist uke, mener Torbjørnsen at salgsprisen gjenspeiler dagens marked.

— Sett i forhold til hva tilsvarende boliger blir solgt for i dagens marked, ble boligen solgt til markedspris. At en bolig taper seg med 25 prosent i verdi på et år, må sammenlignes med alt annet i markedet. Bare på se aksjekursene. De er i fritt fall nå, sier Torbjørnsen.

Sliter du med rentestigningen? Si din mening.

Odd nerbø