De to overlevende mennene fra båtulykken på Trondheimsfjorden satt på båthvelvet i nesten et døgn, og måtte se tre kamerater gi opp kampen mot sjø, vind og nedkjøling.

Krimvaktleder Berit Wibe Hilmarsen opplyste på en pressekonferanse i Trondheim onsdag hva de to mennene på 40 og 46 år har fortalt om ulykken, som skjedde ved 20-tiden mandag kveld, og som etter alt å dømme har krevd tre menneskeliv på Trondheimsfjorden.

Slik gjenga hun det politiet har fått vite om hendelsesforløpet da en 16 fots skjærgårdsjeep med 60 hestekrefters motor og fem menn om bord veltet utenfor Munkholmen:

– En stor bølge kastet båten opp i luften. Den kom skjevt ned på neste bølge, og veltet. Alle fem klamret seg til båten, og hadde håp om å bli reddet kjapt. Men det skjedde ikke. I løpet av natta forsvant to av de fem. De tre andre klamret seg til skroget. Den tredje ga tapt utpå dagen.

Dykkere og strandsøk

Den store leteaksjonen som er satt i verk, ble avsluttet for dagen ved 21.30-tiden onsdag. Mens det ennå var lyst, pågikk leteaksjonen med båter og dykkere på fjorden, og strandsøk langs strendene. De savnede er begge fra Trondheim, og henholdsvis 40 og 43 år gamle, opplyste stabssjef Jan Klüver i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Leteaksjonen foregikk onsdag med mannskaper fra politiet, Kystvakten og Røde Kors Hjelpekorps, blant annet med strandsøk på begge sider av Trondheimsfjorden.

På østsiden ble det gjennomført søk på hele strekningen fra Trolla i Trondheim og innover til Frosta og Tautra. På vestsiden foregikk søket langs strendene mellom Leksvik og Vanvikan.

Torsdag vil leteaksjonen foregå i de samme områdene som onsdag. Da vil politiet også vurdere å utvide søket og ta stilling til hvor lenge letingen skal pågå.

Uten flytevest

En 45 år gammel mann, opprinnelig fra Malvik, ble funnet omkommet utenfor Munkholmen ved 13.30-tiden tirsdag. Dermed startet redningsaksjonen som førte til at de to overlevende ved 18-tiden tirsdag ble funnet på båthvelvet omtrent midtfjords mellom Trondheim og Leksvik.

Den omkomne og én av de overlevende var de som hadde redningsvest på seg. De tre andre hadde ikke flytevest da ulykken skjedde.

Hyggetur

Båtturen startet ved 20-tiden mandag kveld fra Ila i Trondheim. Ulykken skjedde like utenfor Munkholmen, trolig bare noen få minutter etter at de hadde lagt fra land. Det var sterk sørlig vind på Trondheimsfjorden mandag kveld.

Politiet har fått opplyst at de fem mennene skulle ut på fjorden på en hyggetur. De hadde sagt at de kanskje skulle oppsøke noen i Leksvik på andre siden av fjorden. Dette kan være årsaken til at de ikke ble meldt savnet, og at en redningsaksjon først ble satt i gang cirka 17 timer etter at ulykken skjedde.

– Noen var bekymret, men ikke bekymret nok til å ta kontakt med offentlige myndigheter, sa Berit Wibe Hilmarsen om forklaringer som politiet har fått fra pårørende.

Navnene på den omkomne og de to savnede var onsdag kveld ennå ikke offentliggjort. Politiet har opplyst at det blant de pårørende er flere barn. Trondheim kommunes kriseteam gir bistand til de pårørende etter ulykken.

Kallestad, Gorm
Kallestad, Gorm