Medlemmer i Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) var lørdag inne ved Kjerag for å hente ned en mann i slutten av 30-årene, og en mann i midten av 40-årene, begge svært erfarne klatrere som er velkjente i klatremiljøet. De to omkom i et forsøk på å klatre opp en islagt foss.

— Et Sea King-helikopter lettet fra Sola klokken 08.15 i morges med en gruppe klatrere som skal hente ned de to omkomne. Om bord er også en polititjenestemann, opplyser operasjonsleder Tom Knudsen ved Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

Ifølge operasjonslederen vil ikke politiet gå ut med navn på de omkomne før identiteten på de to er sikker, og det vil den ikke bli før de er hentet ned.

Måtte avslutte aksjon

Rundt kl. 13.40 opplyser operasjonsleder Tom Knudsen ved Rogaland politidistrikt til bt.no at aksjonen er avbrutt.

— Mannskapene returnerer. De vil gjøre et nytt forsøk i morgen, sier Knudsen.

Årsaken til retretten er værforholdene.

— Flygeren på Sea King-helikopteret sa at det ikke lot seg gjøre, sier Knudsen.

Ifølge redningsleder Ben Vikøren ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge er skydekket nå på 60 meters høyde. Det er derfor helikopteret har måttet vende tilbake.

— Klatrerne frakter de to omkomne ned slik at Sea King-helikopteret i morgen enkelt kan hente dem ut uten bruk av klatrere, sier Vikøren.

Han forteller at klatrerne skal ha blitt funnet hengende 100 meter oppe i fjellveggen, over steinuren.

Skulle hentes med line

Redningsleder Ben Vikøren ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge fortalte til bt.no at redningsmannskapet rundt kl. 09.30 i morges ble sluppet av et stykke opp i steinuren som går opp mot fastfjellet i Kjerag.

— Klatrerne skal ta seg opp og sikre de to omkomne. Deretter er planen at Sea King-helikopteret skal gå inn med en veldig lang line og hente dem ut, sa Vikøren

Startet tirsdag

Det var klokken 12.30 i går at Hovedredningssentralen fikk melding om at de to klatrerne var savnet etter at de dro ut på tur tirsdag. Turen skulle etter planen være unnagjort til torsdag. De to hadde med seg mobiltelefoner, men har ikke besvart anrop fra venner og familie. Det var dette som gjorde at de pårørende slo alarm.

13.20 dro et Sea King redningshelikopter fra 330. skvadron på Sola ut for å rekognosere. Med om bord var to medlemmer i Rogaland Alpine Redningsgruppe.

Klokken 13.50 fikk de øye på de to mennene, hengende etter tauene, livløse, ganske tett sammen, omkring 100 meter over toppen av ura på Geitaneset under Kjerag. Dermed var de ikke lenger ute på en redningsaksjon.

De returnerte, og reiste inn igjen klokken 15.45 i går, denne gangen med fem medlemmer av redningsgruppen om bord.

- Et uvanlig oppdrag

— Vi ble satt i land øverst i ura. Derfra har vi lagt opp tau og rigget alt klart til aksjonen i dag.

Dette forteller Sindre Bø, som er medlem i RAR og var med på aksjonen i går. I dag skal han inn sammen med de andre i redningsgruppen for å hente ut de to mennene.

— Nå er alt planlagt i detalj. Vi er en hel gjeng som skal inn. Vi har satt igjen en del utstyr og sett hvordan det ser ut. Nå vet vi hva vi går til. Det var ikke meningen å gjøre noe mer enn det i går. Det er jo ingen redningsaksjon. Vi fikk klar beskjed av legen i helikopteret om at alt håp var ute.

— Det er et ganske uvanlig oppdrag, men ikke veldig komplisert. Det var helt vindstille og stabil, fin, kald vinter. Været har vært bra og det har ikke vært noen problemer med aksjonen. Vi ville gjort det ferdig i går hvis ikke det hadde blitt mørkt, sier han.

— Folk har sluppet alt de hadde i hendene for å være med på aksjonen. Det har ikke vært vanskelig å få folk til å delta, sier han.

— Dette er folk vi kjenner. De er absolutt blant de få klatrerne i Norge som har noe å gjøre på Kjerag vinterstid, sier Bø.

— Det er forferdelig for oss og for gruppa og for hele klatremiljøet i Norge, dette, men nå er vi midt i en aksjon og er nødt til å fokusere på den, sier han.

Erfarne klatrere

— Dette er en veldig spesiell situasjon for oss, sier Ture Bjørgen, leder i RAR.

— Dette er en venn av oss, en venn av alle i gruppa.

Bjørgen forteller at begge de to klatrerne er svært erfarne. Oslo-mannen er en meget kjent skikkelse i klatremiljøet.

— Begge de to er talenter i verdensklasse, sier han.

Lensmannskontoret i Strand og Forsand kommer til å etterforske ulykken. I tillegg vil RAR-folkene gjøre alt de kan for å finne ut hva som har skjedd.

Mannskapene fra RAR fikk i går kveld debriefing og et måltid hos 330. skvadron på Sola, og har deltatt i planleggingen av dagens aksjon.

— Vi har fått fantastisk oppbacking, sier Sindre Bø i RAR. - Disse folka skjønner hva det går i.