— Det er svært hyggelig å jobbe her. Alle nedleggings- og innstramningstruslene gjør bare at vi holder ekstra godt sammen, sier jordmor Ann-Sissel Sulen.

— Skulle bare ønske administrasjonen innså at det å ta kortsiktige avgjørelser faktisk ofte blir dyrere i lengden. Som da de i oktober tok fra oss barnepleieren på natt, med det resultat at vi måtte hyre inn dyr ekstrahjelp. Nå har vi fått tilbake den faste barnepleieren, forteller jordmorkollega Bente Langeland.

Fullt i herberget

Storken åpnet i 1995 og kan skilte med fem familierom, fire fødestuer og tre poliklinikker for barsel, samtale og amming. De holder svangerskapskurs, informerer om alternativ smertelindring og alternative fødestillinger, og de har omvisninger for inntil seks par i slengen på hverdagene. De 30 jordmødrene og syv barnepleierne, fordelt på tre skift, har altså mer enn nok å henge fingrene i.

— Barselavdelingen vår er ofte full slik at vi må ta i bruk ekstrarom. Dessverre må vi likevel avvise mange kvinner som svært gjerne vil føde her, forklarer Langeland.

Damoklessverd

Både i 1999 og i fjor ble Storken foreslått nedlagt. Men forslaget førte til sterke reaksjoner fra kvinnene i Bergen, og ble derfor trukket tilbake.

Det siste er at Barselloftet med sine 24 rom på Haukeland Hotel er foreslått nedlagt, og at alle som føder på KK heretter skal tilbringe barseltiden her. Dette innebærer at Storkens fem familierom må omgjøres til to- eller tresengsrom - og at pappaene bare får bli i to timer etter fødselen før de må reise hjem.

— Dette vil rasere Storkens filosofi om å inkludere hele familien i barselperioden, sukker turnusjordmor Turid S. Krogedal.

I rolige omgivelser

De trivelige jordmødrene viser stolt rundt på avdelingen. Føderommene har stort badekar, sakkosekk, behagelige lenestoler og en lav dobbeltseng med fargerikt sengetøy på.

— Et varmt bad gir god smertelindring. Av og til kan det hjelpe med levende lys og musikk etter eget ønske. Her pleier vi både kropp og sjel, smiler Krogedal.

Selv venter hun baby i midten av mars, og håper selvsagt at begivenheten skal finne sted nettopp på Storken.

— Visste dere forresten at jordmor heter matrone på spansk, flirer Sulen muntert og ser på kollegaens svulmende mage.

Ingen fødsler julaften

På en av korridorveggene henger en svær fødselskalender med utallige røde og blå knappenålshoder stukket inn i et sinnrikt rutemønster. En rute for hver dag.

— Ingen fødsler selve julaften. Men første juledag var her fire og andre juledag to. Jeg tok forresten imot mitt eget barnebarn i går. Lille Malene, sier en stolt farmor Sulen og peker på en av de røde knappenålshodene. Så forsvinner hun inn på et av familierommene, og kommer ut igjen med et vidunderlig lite nurk i armene. En dag gamle Malene!

— Se! E' hon ikkje skjønn?

Jo visst var vesle Malene skjønn. Helledussenskjønn! Men vi synes nå at alle de trygge, gode og moderlige matronene på Storken var minst like skjønne, vi da ...

Foto: Arne Nilsen
Foto: Arne Nilsen