Verdien av den svenske krona er så lav at kjøpelystne nordmenn tjener like mye på å reise til Strømstad som de gjorde før Sankthans.

For dem som bor for langt fra grensen, er virkningen av matmomsen selvsagt den samme som før.

En svensk hundrelapp kostet fredag under 80 norske kroner. Det har aldri skjedd tidligere at den svenske valutaen har ligget så lavt i forhold til norske kroner.

Ferie ute

De fleste har for lengst booket og betalt høstferien i utlandet. Men handleturene til London og Danmark vil også gi større utbytte etter at den norske kronen har styrket seg med 4-5 prosent i forhold til pund og danske kroner.

Dollaren har i løpet av et par uker svekket seg med 7-8 prosent i verdi, og fortsatt vil det vel være nordmenn som legger ferieturen over Atlanteren.

Uansett er det nordmenn på reise i utlandet som hele tiden høster fordelen av den økningen i kroneverdi vil har nå om dagen.

Alvorlig for eksportbedrifter

For norsk eksportindustri blir derimot situasjonen stadig vanskeligere. Norges Bank opprettholder det høye rentenivået og en sterk krone gjør alt salgsarbeid tøffere.

Den konkurranseutsatte industrien kan dessuten se fram mot en høstsesjon i Stortinget der oljemilliardene vil rulle raskere enn noengang. En ny regjering med Høyre i forsetet vil være presset fra begge kanter for å bruke mer penger.

Mellompartiene har sine saker de krever å få bevilgninger, til mens Fremskrittspartiet neppe gir sin støtte til et statsbudsjett der Jon Alvheims hjertesaker er skjøvet til side.