• Jeg tok på han, triumferte noen av barna, mens andre kunne konstatere at de aldri skulle vaske seg igjen etter å ha vært i nærkontakt med matematikkstjernen Peter D. Lax.

Mottakelsen som årets Abelpris-vinner fikk da han kom til Bergen i går, var en popstjerne verdig. Fraktet i limousin ankom Peter D. Lax Festplassen og matematikkfesten en halvtime for sent. Der ble han møtt av ivrige autografjegere, blitsregn og enda mer regnvær. Da professoren endelig hadde brøytet seg vei frem til talerstolen, var han rørt over det entusiastiske oppmøtet.

— En skulle tro at det var en rockestjerne eller en kjent politiker dere ventet på. Hvem skulle trodd at dere ville ta så godt imot en matematiker?

Etter den korte talen gikk verdensmesteren i matematikk rundt og kikket på aktivitetene som var stelt i stand til matematikkfesten. I løpet av dagen var omkring 1000 barne- og ungdomsskoleelever fra hele distriktet engasjert i alt fra bowling, origami, rebusløp og produksjon av drager. På spørsmål om hva denne leken hadde med matematikk å gjøre, svarte Lax:

— Det handler om å skape entusiasme. Vi er omgitt av matematikk, alt rundt oss er matematikk, men ved å brette disse figurene kan de se geometrien og symmetrien, svarte Lax mens han fulgt nøye med på hvordan barna lagde drager. En annen mester i matematikk, Svein Hallvard Torkildsen, som er årets vinner av Holmboe-prisen, har også tro på at praktisk lek kan skape interesse for faget.

— I skolen blir elevene presentert for ett problem av gangen og én måte å løse det på. I stedet burde vi slippe elevene løs, og la dem finne frem til alternative måter å løse oppgaver på, sier Torkildsen, som nå uoffisielt er Norges beste matematikklærer.