CHRISTOPHER HAATUFT

Når kronprinsen har fått prinsessen og snart hele kongeriket, da må det feires, med opera og fyrverkeri. Akkurat slik jeg liker å feste. Og siden invitasjonen ennå ikke er kommet frem til postkassen min, tenkte jeg at jeg kunne bruke dødtiden til å teste ut maten jeg vil servere paret. Jeg tviler på at de kongelige ville nøyd seg med chili— eller chips-sandwicher, så jeg måtte sikkert disket opp med en treretters. Etter alt snakket om parets folkelige festing og bakkekontakt, tenker jeg det hadde passet fint med litt god norsk kost. Nei, jeg tenker ikke på Coca-Cola og Grandiosa, men på tomatsuppe, stekt laks og multekrem. Selv om Grandiosa sikkert er litt mer folkelig.

Bryllupsmiddag for ti personer

FORRETT Sterk tomatsuppe

2 kg gode tomater 3/4 liter tomatjuice 2 gode løk, finhakket 6 fedd hvitløk, finhakket 1 laurbærblad 1 ss sukker 1 ss finhakket persille 1/2 sitron Saften av masse tabasco Salt Pepper 1/2 loff skåret i terninger 1hg smør 1 spansk chorizo-pølse i fine skiver Mindre enn 1/2 dl kremfløte 1 ts Colmans sennep Litt salt Litt sitronsaft

Kok opp vann i en stor gryte. Skjær et lite kryss i skinnet på hver tomat. Krysset skal være på motsatt side av der stilken er. Ha tomatene i fosskokende vann i 1-2 minutter hver, og ha dem rett over i iskaldt vann i en stund. Skinnet er nå blitt lett å pille av.

Skrell tomatene og del dem i fire båter. Ta kjøttet i en skål og innmaten i en annen. Når du har gjort dette, siler du frøene gjennom en fin sil over kjøttet. Da skal du sitte igjen meg masse saft og kjøtt. Grunnen til at du tar vekk frøene er at disse blir bitre når du koker dem. For å få skikkelig smak i suppen er det viktig at du kjøper gode tomater.

Varm olje i en jerngryte og fres løk og hvitløk på middels til lav varme i fem minutter. Løken skal ikke bli brun, bare myk og god. Ha så i tomatene, tabasco og laurbærblad. Kok til det er blitt en tykk saus. Dette tar kanskje en time eller to.

Jo lenger det koker, jo mer konsentrert blir smaken. Tomatpuré blir laget på denne måten. Du kan nå velge om du vil ha en kremet suppe eller en klumpete. Velger du den kremete varianten, kjører du alt sammen i en hurtigmikser og maler det sammen. Ha etter hvert resten av ingrediensene oppi og la det putre på svak varme. Mens suppen koker skjærer du opp brødet i små terninger. Ha bitene i et hekto brunet smør og stek dem til de er sprø. Når de er ferdige. har du dem i en skål og hiver chorizo-bitene i pannen. Stek dem til de svetter og blir faste. Når de er ferdige, tar du en øse med suppe og har i pannen. Bland det med fettet og ha det tilbake i suppen. Dette er med på å gi suppen en kraftigere smak. Pisk kremen og bland i sennep, en liten klype salt og tre dråper sitron. Er suppen for tykk, sper du med vann. Smak til med sitron, sukker, salt og pepper. Ha suppen i skåler og fordel krutongene, pølsebitene og sennepskremen i skålene. Nå kan du servere forretten.

HOVEDRETT Laks med morellsaus

En fersk laks på ca. tre kg Salt Pepper 1,8 kg skrelte nypoteter i biter 1/3 kg setersmør Salt Pepper Litt tabasco 1/4 kilo setersmør 1/4 kilo moreller fra Hardanger, delt i to og uten stein Saften av en halv sitron 1 ts fersk ingefær Salt Pepper 10 levende kamskjell 1/3 kilo reker 2 brett sukkererter, uten stilk og rot og delt på diagonalen 2 bunter reddiker uten stilk og rot og delt i to 1/4 kg bacon skåret biter

Ta de delte reddikene i en langpanne med olje og salt. Sett dem inn i ovnen på 220 grader i en halv time.

Rens kamskjell. Dette gjør du ved å stikke en kniv inn mellom skjellene og kutte av muskelen langs den flate delen. Renskjær muskelen og ta vare på restene fra skjellet hvis du vil koke kraft.

Kok poteter til de er blitt myk, hell av vannet og mos dem sammen med smøret. Sett til side. Stek bacon som du kan småspise på mens du lager maten.

Varm smøret i en panne. Ha i ingefær før smøret blir brunt. Stek det i ca. ett minutt. Ha så morellene i og gi det hele femten minutter på putrevarme.

Nå tar du frem potetstappen og varmer den opp med litt mer smør. Smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt melk i hvis du vil.

Finn to stekepanner og gjør dem klar til å steke fisk. De skal være litt mer enn middels varm. Stek laks, kamskjell og grønnsaker i ca. tre til fire minutter. Fisken bør ha en frisk rødfarge i gjellene og øynene når du kjøper den.

Fileter den og skjær opp i fem cm brede stykker. Fisken skal ha omtrent tre til fire minutter med skinnet ned og et halvt minutt på andre siden. Er du i tvil, kjenn på kjøttet eller se på siden av stykket. Kamskjellene er bra etter rundt tretti sekunder på hver side.

Husk at det er lettere å oversteke fisken og kamskjellene enn å understeke dem. Ikke ta for mye i pannene om gangen. To porsjoner pr. panne er sikkert bra. Rekene steker du med skallet på med litt pepper over. Disse er mest til pynt. Har du mer ingefær etter sausen, kan du ta det i stekepannen, sammen med kamskjellene og rekene. Når sausen begynner å bli ferdig, smaker du den til med sitron og salt.

Legg en god klatt potetstappe i midten av fatet og plasser fisken oppå med skinnsiden ned. Fordel grønnsakene og kamskjell rundt på fatet og pynt med reker og saus. Er skinnet på fisken litt svidd og sprø, kan du godt spise det òg.

DESSERT Multekrem

1 1/2 boks kremfløte 750 g multer Sukker etter smak

Pisk krem og rør forsiktig inn multer. Har du plukket dine egne multer, er det best, men er du en «byslaur» som meg, kjøper du dem på butikken. Smak til med sukker. Kanskje det er godt med litt fersk vanilje?

Det kan være ganske mye arbeid med å lage middag for ti personer, så ikke fortvil hvis noe blir litt annerledes enn du hadde håpet. Det smarteste du gjør hvis du gjør noe feil er å late som ingenting. De fleste er glad for å få mat uansett. Det er fremdeles et par dager igjen til bryllupet, så jeg er sikker på at invitasjonen er rett om hjørnet. I mellomtiden får jeg vel bare høre på Elvis og henge med mine ikke-kongelige venner.

FORRETT: Sterk tomatsuppe med tabasco og spansk chorizo-pølse. FOTO: THOR BRØDRESKIFT