Onsdagens store demonstrasjon endte med et slags kompromiss, skrev avisen Berlingske Tidende. Det skjedde etter at politiet hadde brukt tåregass, pepperspray og hunder mot demonstrantene.

Ved lunsjtider onsdag hadde politiet ifølge tabloiden Ekstra Bladet arrestert rundt 230 personer. De ble bundet med strips rundt håndleddene, og brakt til det såkalte klimafengselet i Valby vest for den danske hovedstadens sentrum.

_Les også: **

— Klimamøtet svikter barna

Afrikanske land foreslår kompromiss

Brundtland: — Vi må krysse fingrene**_

«En skikkelig omgang»

  • Vi bare sto der, det var politiet som dyttet oss. Plutselig fikk jeg en skikkelig omgang, sa en 26 år gammel demonstrant som bare oppga navnet David til Ekstra Bladet. Han hadde svært røde øyne og kunne nesten ikke se.

Om lag 3000 demonstranter marsjerte onsdag mot Bella Center under parolen «Reclaim power» («Ta makten tilbake»).

— Det økonomiske systemet fungerer ikke, sa Roger (30) til NTB.

Han har reist fra Sverige for å delta i demonstrasjonene i København. Roger mener klimaendringene er en konsekvens av markedsøkonomien som dominerer verden i dag. Protestmarsjen vil vise folk at kapitalismen har mange motstandere, håper den radikale svensken.

Vil knuse systemet

— Vi vil fortsette å demonstrere til systemet er knust, sier Roger, som bare vil oppgi fornavnet sitt.

Sammen med venninnen Amy (21) fra Storbritannia deltok han i det store demonstrasjonstoget som i fredelige former gikk mot Bella Center, akkompagnert av et rosakledd sambaorkester og en mann med sekkepipe.

To unge kvinner kledd i klovnekostymer forklarte at de var til stede for å beskytte politiet.

— De er så sårbare, sa den ene «klovnen» til NTB.

Jernring

Demonstranter forsøkte onsdag formiddag å komme seg fram til det store konferansesenteret Bella Center, der de ville forsere politisperringene og ta seg inn til møtet. Men demonstrantene ble møtt med en jernring av politi og sperringer, og forsøket på å dytte sperringene over ende lyktes ikke.

Ved 12-tiden gikk politiet til verks for å oppløse demonstrasjonen, og både tåregass, pepperspray og hunder ble brukt for å spre demonstrantene. Lederen for demonstrasjonsarrangøren er pågrepet.

En kameramann som sto bak sperringene fikk en flaske i hodet, men det ble ellers ikke meldt om alvorlige skader.

Konfrontasjon

Forsøket på å storme Bella Center var varslet på forhånd, og både politi og demonstranter var forberedt på konfrontasjoner.

Aktivistene hadde delt seg opp i flere grupper, og planen var å forsøke å trenge seg gjennom sperringene på forskjellige steder samtidig. De håpet også på hjelp fra sympatisører inne på Bella Center. Der inne sto om lag 20 aktivister klar, med plakater og slagord.

Tidligere onsdag var det store politioperasjoner flere steder i København. En rekke klimaaktivister ble kroppsvisitert, og flere ble tatt inn til avhør.

Politioppbudet i den danske hovedstaden er stort, også på jernbanestasjoner og busser. På Nørreport stasjon ble leggbeskyttere og andre gjenstander beslaglagt.

Politiet har også tatt beslag i minst én såkalt warbike, to sykler som er sveiset sammen med en plattform imellom.

Synspunkter på klimaforhandlingene? Delta i diskusjonen her.