• Se, det blir en snømann, jublet Marius og plasserte en liten kule over en stor på juletreet på Kongsseteren.

Sammen med resten av kongefamilien pyntet han lørdag ettermiddag det store juletreet i hallen på Kongsseteren. Fireåringen fikk god hjelp til pyntingen av kongeparet, kronprinsparet og selvsagt prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Det nyforlovede paret kom med bagasje og flere poser med julegaver til Kongsseteren ved 16-tiden lørdag for å tilbringe juleferien sammen med kongeparet.

Ville ikke

Med et nytt medlem i familien, ønsket kongeparet også i år at det ble tatt offisielle julebilder på Kongsseteren. Først var det fjernsynets tur, deretter slapp fotografene til.

Etter TV-filmingen, der Marius blant annet fikk prøve lydteknikerens utstyr, fikk den unge mannen nok av fotografer og nektet å stille opp på familiebildet foran juletreet. Han løp i stedet opp trappen til 2. etasje for å bivåne seansen litt fra oven.

Etter en stund lot han seg litt motvillig fange av mor, som tok ham på armen for at fotografene skulle få sine bilder.

Pyntet

Men pyntingen av treet ville Marius gjerne være med på. Han hentet kuler og kurver og fikk hjelp av de voksne til å henge opp pynten øverst på treet. De aller øverste tok far i huset seg av selv, etter at hans tilkommende svigersønn hadde gitt opp.

Kongefamiliens juletre er plassert i hallen ved trappen opp til 2. etasje. Ved siden av treet står en utstoppet bjørn som i anledning julen hadde fått en pakke mellom labbene.

— Hvorfor er den bjørnen skutt, spurte Marius, men fikk ikke noe svar.

Rødt og grønt

Kongefamilien har benyttet Kongsseteren som base for julefeiringen hvert eneste år etter kong Olavs død. I år som de andre årene var den flotte tømmervillaen vakkert pyntet både utendørs og innendørs.

I stoler og sofaer sitter håndlagede nissekoner og nissemenn, mange av dem innkjøpt av dronningen på de mange julemessene hun har besøkt gjennom årene.

Fargene på julepynten er gammeldags ý rødt og grønt. Røde lys, røde juleblomster og frodig grønt granbar.

— Det er så pent med en helhet, sa dronningen til NTB før fotograferingen.

Familiejul

Kongeparet benytter vanligvis juleferien til å samle familie og venner til hyggelig selskap på Kongsseteren. For første gang skal Ari Behn feire julen her.

Kronprinsparet blir bare på Kongsseteren en del av julen, blant annet til lunsj julaften, men ikke selve julekvelden. Kronprinsessens mor er allerede kommet til Oslo og en av brødrene bor i hovedstaden, så det kan jo hende at kronprinsparet som gifte ønsker å starte sine egne juletradisjoner og alternere mellom de to familiene.

Familiens onkel «Mulle», prins Carl Bernadotte som fyller 91 år i januar, kommer heller ikke - for første gang på mange år. Av helsemessige årsaker har han og hans kone Kristine valgt å tilbringe julen i sitt hjem i Spania.

Kongens fetter grev Flemming og hans grevinne Ruth av Rosenborg vil imidlertid være til stede under den kongelige julefeiringen på Kongsseteren slik de pleier. 1. juledag er familien på plass ved gudstjenesten i Holmenkollen kapell.

(NTB)

PYNTET TREET: Marius ville ikke være med på gruppebildet med kongefamilien, men når treet skulle pyntes var han ikke vond å be.
Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX