– Ligger det noe der nede, finner vi det, sier kapteinløytnant Helge Telle. Han er en av nøkkelpersonene i sommerens store Amundsens-eventyr.

81 år etter at flyet Latham med den norske polfareren ombord forsvant på vei til ishavet, skal to marinefartøy med avanserte undervannsfarkoster saumfare sjøbunnen utenfor Bjørnøya, på jakt etter flyrester.

Basert på radiokontakt med flyet i 1928 og funn av vrakrester er eksperter nå enige om at flyet sannsynligvis havarerte der.

I formiddag ble detaljene i Operasjon Latham presentert på Haakonsvern.

Starter i Bergen

  1. august forlater KNM «Tyr» Bergen med kurs for Tromsø og deretter Bjørnøya. Der får «Tyr» bistand av kystvaktskipet «Harstad».

Søket pågår en drøy uke fra 24. august til 3. september. Først skal et avansert undervannsfartøy fra Kongsberg Maritime undersøke et større område med hjelp av sonar. Deretter sender «Tyr» ned et undervannsfartøy som fotograferer eventuelle funn.

Spesiell motor

Motoren til ulykkesflyet Latham var helt spesiell. Finner mannskapet en slik motor på bunnen, vet de sikkert at det dreier seg om Amundsens fly.

Med på operasjonen er også Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. Pluss det tyske tv-produksjonsselskapet Context TV, som har spesialisert seg på historiske ekspedisjoner.

Operasjon Latham har etablert nettsiden www.searchforamundsen.com.

Ørjan Deisz
SCANPIX (ARKIV)