Olavsvern marinebase like ved Tromsø har siden 50-tallet vært topphemmelig. Her har norske og allierte ubåter i all stillhet vært til reparasjon i en stor tørrdokk dypt inne i fjellet, skriver Aftenposten.

Årlig strømregning på millioner

Anlegget skulle også tåle atomangrep. Her er solide dypvannskaier, både utendørs og inne i fjellhallen. Det er store lagerbygninger, kontorer, møterom og en nesten ny kaserne som gir som for minst 100.

Her er minst 15.000 kvadratmeter bygningsmasse, alt godt vedlikeholdt. Bare strømregningen er på flere millioner årlig.

Hit kom amerikanske ubåter etter hemmelige tokt under isen i Polhavet, og her har de norske ubåtene fått service mens de var på oppdrag i nord.

Til salgs

I 2009 bestemte Stortinget at Forsvaret ikke lenger hadde bruk for den spesielle marinebasen. Denne uken ga NATO, som har betalt anlegget, grønt lys for at det skal kunne selges til private.

Skifte Eiendom, som selger utrangerte forsvarseiendommer, har antydet en pris på ca 105 millioner kroner. Lenge var blant annet Universitetet i Tromsø og Norsk Polarinstitutt interessert i basen, som skulle bli et senter for marin forskning. Nå har de gått fra planene. Skifte Eiendom håper at Tromsø kommune er interessert, men dukker det opp en privatmann med 100 millioner, så er Olavsvern hans, om så til hytteformål.

— Nå kan sivile få kjøpe, sier regionsjef Trond Eliassen i Skifte Eiendom til NRK Nordnytt.

Private

– NATO har sagt at det ikke er noen bindinger mellom Olavsvern og Forsvaret lenger. Dermed kan basen slettes fra NATOs registre.Det betyr at basen nå kan selges på det åpne markedet, sier han. Målet er at basen får en ny eier i løpet av 2012.

Skifte Eiendom håper basen kan komme til nytte. Men deres jobb er å selge, og om Tromsø kommune ikke er interessert vil basen bli annonsert bredt på det åpne markedet. Flere har vist interesse for anlegget, og Skifte Eiendom utelukker ikke at en privatperson kan bli ny eier av NATO-basen.