• Det er veldig sosialt å skrive åpen dagbok på internett, mener Marianne. Hun er en av flere hundre unge som ikke er redd for å dele tanker og følelser med fremmede.

Marianne er 23 år og studerer psykologi ved Universitetet i Bergen. På internett heter hun Wixit og skriver åpent om ting vi andre gjemmer nedlåst i skuffen. Hun er ikke alene. Sammen med Huldra og Eonel har hun samlet de norske nettdagbøkene i et eget nettsted. På nettdagbok.no deler mer enn hundre unge mennesker sine følelser med andre.

Da Marianne åpnet dagboken si for ett og et halvt år visste hun bare om fem andre nettdagbøker på norsk.

— Vi ville samle dem på ett sted, slik at folk kan inspirere hverandre og skape et miljø, forteller hun. ý På nettstedet finner du nå rundt 100 dagbøker som er oppdatert den siste måneden. I tillegg er det mange som dessverre ikke er med på nettstedet. Det kan hende de ikke identifiserer seg godt nok med oss som allerede er der. Vi har plass til flere, oppfordrer Marianne.

Hvor godt kjent blir dere med hverandre i dette miljøet?

— Vi blir akkurat så godt kjent som den enkelte tillater gjennom dagboken, svarer Marianne. ý En gang i halvåret har vi nettdagboktreff og finner på noe sammen. Enkelte blir veldig godt kjent og finner på ting sammen ellers i året. En del har anonyme dagbøker og de kommer ikke på treffene.

Dagboken utvikler

— Jeg liker å skrive. I begynnelsen skrev jeg for å få tenkt igjennom ting. Etter hvert var det interessant å få tilbakemelding fra folk. Nå er det en fin måte å holde kontakt med kjente på. Marianne skriver ting de fleste ville rødmet av og låst ned i skuffen. Hun er likevel ikke en av dem som skriver unødvendig åpent. Hun fører papirdagbok der hun tar ut det verste.

— Jeg vil ikke blåse ut på internett. Folk det gjelder kan ta seg nær av det, sier Marianne.

— Jeg ble litt paranoid i begynnelsen, forklarer hun. - Hvem leser det? Hva tror folk om meg? Vet de hvem jeg er? tenkte jeg. Etter hvert fant jeg ut at det er greit å ha noen prinsipper for skrivingen slik at jeg kan stå for det som står der.

Venner på nett

Undersøkelser som viser at internettbruk fører til avhengighet og isolasjon fnyser hun av. Selv om hun bruker mye tid på nettet ý svært mye tid.

— Det er veldig sosialt å skrive dagbok på nettet. Jeg har fått nye venner og til og med kjæreste via nettet. Man blir kjent med hverandre fra innsiden, hevder Marianne. ý Det er noe med omgangsformen på internett som oppfordrer folk til å bli kjent med hverandre på en annen måte enn ellers i samfunnet, mener hun.

— Jeg har ikke fjernsynsapparat og ser lite på tv. Internett blir rett og slett et annet medium for kommunikasjon og underholdning. Som å lese nyheter, få informasjon om blant annet film og bøker ý og snakke med folk.

<P/>SOSIALT: – Det er veldig sosialt å skrive dagbok på nettet. Jeg har fått nye venner og til og med kjæreste via nettet. På internett blir man kjent med hverandre fra innsiden, hevder Marianne.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN