Prisen ble delt ut ved sykesengen søndag formiddag, samme dag som Aftenposten trykket et lengre intervju med henne. I intervjuet går det fram at Hjort Thommessen var i ferd med å tape kampen mot kreftsykdommen som rammet henne i 2000.

«Jeg er ikke redd for å dø, men jeg er redd for smerter», sa hun blant annet i intervjuet.

– Folkelig og inspirerende

Ernæringsprisen deles ut av Sosial— og helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring. Assisterende direktør Gunn Elin Aa. Bjørneboe i Sosial- og helsedirektoratet sier i en kommentar til pristildelingen at Maria Hjort Thommessen har gitt praktiske kostråd på en folkelig og inspirerende måte som har vært godt tilpasset målgruppene.

Hun legger til at Hjort Thommessen var seriøs og utradisjonell i sitt valg av metoder, og at hun hadde et engasjement og en faglig nysgjerrighet som gjør at hun så nye problemstillinger og utfordringer, for eksempel når det gjaldt kostholdet hos barnevernsklienter og rusmisbrukere.

Var stolt og glad

I intervjuet med Aftenposten sier Maria Hjort Thommessen at hun er stolt og glad over å få prisen.

«Jeg har brent for ernæringskommunikasjon i hele mitt yrkesaktive liv. Vi som fagfolk forvalter en kunnskap som vi må formidle videre på en måte som er forståelig uten å være moraliserende. Dette gjør meg stolt og kry.»

Hjort Thommessen har gitt ut flere bøker om mat og helse, og var kjent for TV-seere gjennom sin rolle som ernæringsfysiolog i «God Morgen Norge» på TV 2. I 2005 ga hun også ut en bok om det å ha kreft.

«Jeg ville vise at man kan være optimistisk og glad selv om man får en slik diagnose (...) Jeg har alltid vært en glad person. Det føles som et paradoks at det var jeg som fikk kreft. Jeg tror ikke det er mange som har spist flere gulrøtter enn meg», sa hun ironisk til Aftenposten, før hun la til at kreft nok rammer mer tilfeldig enn som så.

De 50.000 kronene som følger med ernæringsprisen skal gå til et fond som skal komme unge studenter eller ernæringsfysiologer til gode.

Vaktsjef@ntb.no