Sonderingene mellom KrF, H og V startet på Stortinget i går klokken 12. Dagen startet med at landets etermedier på ny lot to av Høyres forhandlere — Jan Petersen og Inge Lønning - slippe til med klare meldinger om at det største partiet bør ha statsministeren.

Det vil i tilfelle si Jan Petersen.

Har snakket politikk

Men fra nå av vil de tre forhandlingsdelegasjonene forsøke å holde alt som drøftes bak lukkede dører hemmelig.

Sent i går kveld møtte de tre partilederne - Jan Petersen, Kjell Magne Bondevik og Lars Sponheim - pressen etter et ni timers langt møte.

De tre nektet å snakke om konkrete saker, men bekreftet at de ennå ikke har snakket om hvem som skal bli statsminister i trepartiregjeringen.

— Vi har ikke diskutert statsministerjobben. I dag har vi snakket om politiske saker, og det er tross alt viktigst. Vi går gjennom vanskelige problemstillinger for å finne ut om det er mulig å bygge bro mellom partiene. I dag har vi startet arbeidet med å finne ut hvor bred elven er, og hvor fundamentene skal stå, sier Kjell Magne Bondevik.

Petersen leder samtalene

En ting repeterer Bondevik allerede fra sentrumspartienes forhandlinger på Voksenåsen for fire år siden:

— Ingenting er avgjort før alt er avgjort.

Sonderingene dreier seg med andre ord om å finne ut om det er mulig å komme frem til kompromisser i en rekke vanskelige saker. De tre partiene vil trolig bruke denne uken på disse sonderingene. Som leder av det største partiet er det Jan Petersen som leder sonderingene.

Senere vil det være den som pekes ut til å bli statsminister som får æren av å lede selve regjeringsforhandlingene.

Men enn så lenge er det altså Høyres leder som styrer "showet". Jan Petersen sa seg fornøyd med den første dagen han har tilbrakt innelukket sammen med Venstre- og KrF-forhandlere.

Ingen personlige oppgjør

— Vi har kommet bra og godt i gang og vi har flere uker på oss før forhandlingene må være avsluttet, sa en ordknapp Petersen.

For ett og et halvt år siden sørget Jan Petersen og Høyre for at sentrumsregjeringen kastet inn håndkleet etter to og ett halvt år ved makten. Da sentrumsregjeringen ble etablert for fire år siden, startet de tre sentrumspartiene regjeringsforhandlingene med et tøft personlig oppgjør.

Bakgrunnen var personlige motsetninger mellom Venstrepolitikerne Lars Sponheim og Terje Johansen og Sp-leder Anne Enger Lahnstein. Kjell Magne Bondevik sa i går at det ikke var behov for en opprydningsaksjon mellom Høyre og de to andre partiene. Bakgrunnen er at det er gått så lang tid siden sentrumsregjeringen valgte å ga av.