Parallelle studier ved universitetene i Birmingham, Edinburgh, Manchester og Sheffield viser nemlig at en manuell tannbørste gjør nøyaktig like god jobb som en elektrisk. Studiene bygger på mer enn 300 forbrukerrapporter om spørsmålet over en periode på 40 år.

— Folk narrer som regel seg selv, når de innbiller seg at de elektriske børstene er mer effektive enn de manuelle, sier tannmedisineren professor Bill Shaw i Manchester. - Det gjelder i alle fall for flertallet av de børstene vi har studert, tilføyer han for sikkerhets skyld.

— Det spiller mindre rolle hva slags tannbørste man bruker, det viktige er at man bruker en tannbørste og at man bruker den riktig. Mange slurver med å pusse innerst i munnen og nederst på tennene, sier det britiske tannlegeforbundets leder Gordon Watkins.

Det er ikke noe svindel og lureri ved elektriske tannbørster, men de er heller ikke noe vidundermiddel, understreker de britiske ekspertene. Eneste mulige unntak er en børste med såkalt oscillerende rotasjon, der børsten går rundt først den ene og så den andre veien.

(NTB)