Mannen som ble skutt og drept skal ha avfyrt en rekke skudd mot politiet.

– Politimannen som ble truffet er en tjenestemann fra Oslo. Meldingen vi har fått er at han ble truffet av tre hagl i halsen. Han skal ikke være livstruende skadd, sier operasjonsleder Tore Haugen i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

I tillegg ble en polititjenestemann fra Asker og Bærum skutt i hånden.

Hytte

Politiaksjonen startet da politiet i nitiden lørdag morgen fikk melding om at det var hørt skudd fra en hytte i nærheten av Tandberg gård i Eineåsen på Rykkinn.

– Tre politipatruljer, blant dem en hundepatrulje, rykket ut til stedet. Da vi kom fram til hytta, var det tre personer der. En av dem griper en avsagd hagle og en bag, løsner skudd mot politiet og stikker av gårde, sier Haugen. De to øvrige personene som befant seg på stedet er tatt hånd om av politiet, og vil bli avhørt.

Politiet tok opp jakten, og fulgte sporene en kilometer eller to til Skui ved E16. Der tok mannen stilling under en garasje.

Skjøt og drepte

– Han løsnet flere skudd mot politiet fra garasjen, før han igjen tok seg ut i åpent lende og ble skutt og drept av politiet, sier Haugen.

Det var ved Skui at en polititjenestemann ble truffet av hagl.

Politiaksjonen var over ved 11.30-tiden.

– Vi vet foreløpig ikke hvem mannen var. Alt vi har er et fornavn. Vi vet heller ikke hvorfor han stakk av fra politiet, sier Tore Haugen til NTB.

Dramatisk

En av dem som opplevde dramaet på nært hold var Lilly Skogen (92). Hun sto på kjøkkenet da en stor stein kom gjennom stuevinduet. Da hun så ut, oppdaget hun haglemannen i hagen.

– Jeg så rett inn i øynene på mannen. Nei! Nei! skrek jeg og kastet meg ned på golvet. Da skrek politiet til meg at jeg måtte gjemme meg, sier hun til Dagbladet.no.

Skogen blir tatt hånd om av politiet og skal avhøres i løpet av dagen.

E16 var stengt i en periode i forbindelse med politiaksjonen, noe som førte til køer i området. (©NTB)

– Etablerer etterforskning

Spesialenheten for politsaker ble varslet om saken rundt klokken 11.30 lørdag formiddag.

– Vi er på vei til Sandvika for å etablere etterforskningen. Dette gjøres alltid i slike saker, sier Johan Martin Welhaven, regionsleder for Spesialenheten for politsaker i region Øst-Norge til NTB.

Spesialenheten vil foreta både taktisk og teknisk etterforskning.

– Vi kommer ganske raskt til å avhøre involvert personell og andre vitner. Kripos vil bistå oss i den tekniske etterforskningen, sier Welhaven.