En mann i 20-årene fra Buskerud er pågrepet. Han innrømmer at han var på bussen fra Hønefoss der en bussjåfør overhørte en telefonsamtale med trusler om å sprenge Stortinget.

— Han er kjent av både oss og Nordre Buskerud politidistrikt fra tidligere, og dette stemmer bra med det vi vet om ham fra før. Han har fremsatt trusler tidligere, opplyste stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Mannen var i besittelse av en vest, et gassvåpen og en stor bag full av klær da han ble pågrepet i en leilighet 11.52 onsdag.

  • Vi har ikke hatt et formelt avhør ennå. Men han erkjenner at han var på bussen. Det er ingen ting ved vårt kjennskap til ham som tyder på at det er flere involverte, men det vil etterforskningen vise, sa Fredriksen.

Tok ingen sjanser

Politiet i Oslo sa tidligere onsdag formiddag at reaksjonene på trusselen mot Stortinget hadde vært sterkere enn nødvendig, men at de ikke tok noen sjanser. De karakteriserte da trusselen som uspesifisert, men rettet mot Stortinget.

— Vi leter etter navngitte personer, men holder alle muligheter åpne. Noen personer er sjekket ut av saken, og noen er fortsatt veldig aktuelle, sa Fredriksen da.

Politiet har jaktet på mannen siden tirsdag kveld, da han iført skuddsikker vest, og bærende på en tung bag, fremsatte trusler om å sprenge Stortinget på en buss fra Hønefoss til Sandvika. Han skal ha fremstått som ruset.

Mannen skal så ha gjentatt truslene i en taxi på vei fra Sandvika til Lambertseter.

Politiet opplyser at det var summen av det den rusede mannen sa i en telefonsamtale da han var om bord i bussen, som gjorde at de reagerte som de gjorde.

Fjerner vaktholdet

Onsdag morgen og formiddag holdt bevæpnet politi vakt utenfor Stortinget, men det vaktholdet blir nå fjernet. Politiet har fjernet sperringene i gatene rundt Stortinget, og trafikken går igjen som normalt.

Politiet har aksjonert mot flere leiligheter på Lambertseter sørøst i Oslo, men mannen som er pågrepet, bor innenfor Nordre Buskerud politidistrikt.

— Aksjonene vi har gjort på Lambertseter var for å sjekke personer ut av saken, fortalte Fredriksen på pressekonferansen.

Politiet skal ha videobilder fra forskjellige steder som nå undersøkes av etterforskerne. Visepolitimester Roger Andresen sier at Oslo-politiet har samarbeidet tett med PST i saken, men at straksetterforskningen er blitt gjort lokalt.

AKSJONERTE: Væpnet politi aksjonerte i formiddag mot en ny leilighet på Lambertseter, men ingen ble pågrepet, og det ble ikke gjort noen beslag.
SCANPIX
LETER ETTER MISTENKT: Politiet har jaktet på mannen i midten av 30-årene siden tirsdag kveld, da han iført skuddsikker vest, og bærende på en tung bag, fremsatte trusler om å sprenge Stortinget.
SCANPIX