Mannen brukte så stoffet på seg selv, skriver iTromsø.

Mannen skal ha ekstrahert giftstoffet fra kastorbønner kjøpt på nettstedet eBay og importert til Norge. Selve ekstraheringen av giften skal ha foregått i mannens bolig.

Ricin fremstilles av bønner fra kristpalme og er regnet som et av verdens giftigste stoffer.

Selvmord

Hålogaland lagmannsrett fant nylig mannen skyldig i ulovlig import av legemidler. Skyldspørsmålet ble avklart torsdag 7. april. Dette skal han ha tatt så tungt at han varslet sin advokat per SMS om at han hadde fremstilt og tatt giften ricin.

Tromsø-mannen, som studerte ved Det helsevitenskapelige fakultet ved universitetet i Tromsø, ble samme dag sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge, der han senere døde.

— Jeg ønsker ikke å uttale meg om saken som på alle mulige vis fikk et tragisk utfall, ikke minst for min klient som hevdet sin uskyld inn til det siste, sier mannens forsvarer, advokat Thomas Hansen til iTromsø.

Politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt vil ikke kommentere saken. Det ønsker heller ikke mannens familie.

Første gang

Forskningssjef Pål Aas ved Forsvarets forskningsinstitutt har ikke hørt om at noen har fremstilt ricin i Norge tidligere.

— Jeg har ikke hørt om det tidligere, og jeg vil tro at jeg burde ha gjort det om så skulle være tilfelle. Vi snakker her om et veldig giftig protein som eksempelvis Irak produserte på 1980-tallet for bruk i kjemisk krigføring, sier Pål Aas.