— Søket har ikke gitt resultater, og vi frykter at personen er omkommet, sier redningsleder Jan R. Lillebø ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Kapteinen som er savnet er en mann på 57 år.

— Vi fortsetter å søke ut ettermiddagen, så tar vi en ny vurdering når kvelden kommer, sier Lillebø.

Alle de tre som var ombord var polske statsborgere.

To andre besetningsmedlemmer ble reddet opp av sjøen og er etter forholdene i god form.

— Mannskapet sitter i avhør hos politiet akkurat nå. De har vært gjennom harde prøvelser i løpet av natten, men vi håper å få på plass en del fakta, sier operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Trond Friberg til bt.no.

Det pågår fortsatt søk i området med to kystvaktfartøyer, en redningsskøyte og flere handelsskip.

Hovedredningssentralen orienterte Haugaland og Sunnhordland politidistrikt klokken 23.45. Ulykken skjedde mellom Slettå og Ramsholmen, i nærheten av fylkesgrensen mellom Hordaland og Rogaland, og ikke langt unna der MS «Sleipner» forliste for tolv år siden.

Redningsleder Johan Mannsåker opplyste til bt.no at han tror skipet må ha kantret «ekstremt raskt».

Klokken 23.35 meldte kapteinen fra om at skipet hadde slagside, og ti minutter senere var det ikke lenger mulig å oppnå kontakt.

De to besetningsmedlemmene som er reddet, klarte likevel å få på seg overlevingsdrakter og komme seg i en flåte. Kapteinen skal ikke ha fått på seg overlevingsdrakt.

Søker etter kapteinen

Ifølge Haugaland og Sunnhordland politidistrikt er det kystvaktskipene, «KV Bergen» og «KV Ålesund», begge med mindre båter som søker i sjøen mellom holmer, skjær og opp mot land. Fartøyene har vært i søk i flere timer nå og søker henholdsvis fra Haugesund mot nord og motsatt veg med utgangspunkt i havariområdet. Tre MOB båter fra RESQ er også med i søket.

Norsk luftambulanse var i søk på havaristedet ved 09-tiden, dette søket er nå avsluttet. Også et småfly fra Kystverket var i søk i området.

To hundeekvipasjer fra Norske redningshunder søker på land og letemannskaper fra frivillige redningsaksjoner gjennomfører strandsøk og søk fra lettbåter.

Polske

Mannsåker opplyser at alle de tre mennene som var om bord, er polske. Et helikopter deltok i letingen tidligere på natten, men det måtte ta en pause tidlig lørdag morgen.

Det var kraftig sjø i området da forliset skjedde, men det har begynt å roe seg nå.

— Vi har funnet en del vrakrester i strandsonen. Disse sjekkes ut fortløpende. I tilllegg har vi også funnet to flåter.

Mannsåker forteller at de vil fjerne vrakgodset langs strandsonen når det lysner.

— Det var totalt tre personer på skipet, og to av disse er nå hentet opp av vannet, og er i relativt god stand, forteller Bjørn Magnussen, assisterernde redningsleder ved Hovedredningssentralen, til bt.no i natt.

Norsk skip

Magnussen bekrefter til bt.no at skipet tilhører det norske rederiet Ryfylke Shipping.

Ifølge Magnussen er det stiv kuling i området. Han karakteriserer likevel søkeforholdene som gode på grunn av tilgangen på mannskaper.

— Nå søkes det med åtte båter som befinner seg i nærheten, inkludert Kystvakten. I tillegg har vi et redningshelikopter, sa han til bt.no natt til lørdag.

Foreløpig skal det ikke være aktuelt å begynne søk under vann.

— Nå fortsetter vi søket til dagslyset kommer, også får vi se hvordan situasjonen er da, sier han.

- Dårlig vær

Natt til lørdag blåste det nordøstlig kuling i området, men det er uklart om været har sammenheng med forliset. Hovedredningssentralen ønsker ikke å vurdere faren for forurensing, men opplyser at denne typen fartøyer gjerne har mellom 20 og 35 tonn diesel om bord.

Lasteskipet Finnøy Glimt er 48 meter langt og brukes vanligvis til frakt av grus og pukk Ifølge NRK har fartøyet tidligere gått på grunn to ganger, i 2007 og 2009.

Hovedredningssentralen ble nødt til å kalle inn ekstra mannskaper for å håndtere situasjonen.

— Letingen kommer til å fortsette utover dagen, sier Mannsåker.

VRAKGODS: I denne båten satt de to polske som ble reddet i natt. Det er også funnet flere vrakdeler fra lasteskipet Finnøy Glimt i strandsonen.
BJØRN ERIK OVESEN
LETER: Kapteinen på lasteskipet Finnøy Glimt er savnet etter at fartøyet forliste utenfor Haugesund sent fredag kveld.
BJØRN ERIK OVESEN