Interessen for arrangementene har vært svært stor, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som har ansvar for besøkene sammen med Helse— og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet.

Stor vekt på sikkerhet

Etterlatte får tilbud om å besøke Utøya fredag 19. august, mens overlevende med følge gis den samme muligheten lørdag 20. august.

— Anslagsvis 1.000 personer har meldt sin interesse for å reise til øyen lørdag. Fredag er antallet noe mer usikkert, men vi regner med om lag 500 personer, sier avdelingsdirektør Per Kristen Brekke i DSB til NRK.

Båttransporten til og fra øyen setter begrensninger på hvor mange som kan være med. De overlevende som skal besøke øyen lørdag får kun ta med seg én person. Brekke understreker at det vil bli lagt stor vekt på sikkerheten.

- Verdighet

— Vi kan ikke på noen måte risikere at det vil skje en ulykke, eller noe annet som ødelegger rammen rundt arrangementene. Verdighet er svært viktig i den planleggingen vi gjør nå, sier han.

I tillegg til den faste ferja M/S Thorbjørn, vil en spesialbåt fra Forsvaret og en mindre cruisebåt frakte folk til og fra Utøya fredag og lørdag.