— Vi tok det egentlig ganske med ro, vi tenkte at dette kom nok raskt til å roe seg, forteller det amerikanske ekteparet.

På vei ut av spisesalen så de tykk, svart røyk velte ut av kjøkkenet. Mange trodde derfor at det dreide seg om en kjøkkenbrann som raskt ville bli slukket. Mange tok det nokså med ro, men fikk ny beskjed av besetningen om å komme seg ut.

— Vi fikk beskjed om komme oss opp på femte dekk. Det gjorde vi, men fant raskt ut at vi hadde gått ut på feil side av skipet. Der veltet røyken ut, sier Lex Walters til NTB noen timer etter dramaet på hurtigruten.

Gjennom røyken

Dermed måtte ekteparet ta seg gjennom skipet og over til den andre siden, gjennom røyk som etter hvert tetnet mer til. Der ventet to livbåter, som alle passasjerer ble hjulpet om bord i. Med livvester, men uten andre eiendeler enn det de hadde med til frokost.

— Vi tenkte ikke på å ta med PC og telefon, og mange har savnet en del medisiner, sier Walters.

Skipet var kommet nokså nær land, og turen med livbåten tok omkring 10 minutter, forteller Walters. Vel i havn ble passasjerene hjulpet i havn og brakt rett til et av byens hoteller. Der ventet kriseteam og hotellrom. Vestibylen ble raskt fylt opp av båtpassasjerer, noen med varmende tepper i det hustrige høstværet. Ute i bygatene kunne røyken fra skipet merkes i mange timer etter at brannen startet.

— Inne på hotellet har vi det greit, og politiet informerer oss hver halvtime om situasjonen. Vi syns mannskapet om bord og kriseteamet her har opptrådt svært profesjonelt, sier ekteparet.

Han forteller at de raskt fikk vite at det hadde vært en eksplosjon om bord, og at de fikk vite at to personer var omkommet.

Pensjonister

De aller fleste som er på cruise med hurtigruteskipene er pensjonister, mange er franskmenn og amerikanere. Ålesund var den første havna de anløp etter avgang fra Bergen på ferden mot Nordkapp og Kirkenes.

— Vi håper virkelig vi får fullført reisen likevel, sier Lex og Rosemary Walters, som er i et reisefølge med rundt 40 amerikanere fra hele landet. Noen av dem har også planlagt en avstikker fra Kirkenes til den russiske grensen.

— Foreløpig slår vi oss til ro her i Ålesund på et hyggelig hotell, og nå skal vi ut på busstur, sier de to.

Hjemme i USA har barna fått vite at de to er i god behold, slik at de ikke behøver å bekymre seg over nyheten som allerede har spredd seg i mediene.