— Jeg har sagt til alle som har spurt at det ikke er aktuelt å søke Stortinget, sier den profilerte Os-ordføreren, tidligere kjent som en av kronprinsene i Fremskrittspartiet. Mange i partiet hadde et håp om at han ville stille seg til disposisjon denne gang. Men han viser til familiesituasjonen, og at han vil fullføre den fjerde perioden som ordfører i hjemkommunen. På spørsmål om han er utelukket som statsråd i en eventuell regjering der Frp, bare smiler han:

— Den tid og den sorg.

Mange vil med,

Tidligere ordfører, nå kulturbyråd Gunnar Bakke fra Bergen, bekrefter at han er interessert i å komme på Stortinget. Han har varslet nominasjonskomiteen om det. Det samme har ordfører Helge Andre Njåstad fra Austevoll. Han sitter i partiets sentralstyre, han leder kommunalutvalget og ordførerutvalget, der Frp's 11 ordførere møtes jevnlig. Etter at Søviknes røk ut, er Njåstad nå nevnt som en av de nye kronprinsene i partiet. Han er bare 32 år, og sitter i sin tredje periode som Austevoll-ordfører.

Gjermund Hagesæter, som er på Stortinget i dag, har takket ja til gjenvalg. Hans kollega Arne Sortevik er fortsatt i tenkeboksen.

Liv eller Laila?

Veteranen Karin Ståhl Woldseth har takket nei til gjenvalg. Det åpner for en kvinne på sikker plass, det vil si helst blant de tre første på listen.

Laila Reiertsen har i dag fjerdeplassen, og kan rykke opp om hun får familien hjemme med på det. At Søviknes fra Os ikke stiller, gjør det enklere for Reiertsen å si ja, vedgår hun. To fra Os hadde ikke gått.

I Bergen Rådhus sitter finansbyråd Liv Røssland, og vet hun er et hett navn i nominasjonen. Selv sier hun ingen ting når BT spør om Stortinget frister.

Bergen har i dag to av de fire første, og vil nok kjempe for at kjøttvekten fortsatt skal telle når nominasjonen blir endelig avgjort i begynnelsen av desember.

Avklart i Sogn og Fjordane

De sliter ikke med tilsvarende problemer i Fremskrittspartiet nord for fylkesgrensen. Her skal nominasjonen avvikles alt i juni, og det meste peker mot Frank Willy Djuvik fra Førde på topp.

— Me har ikkje andre,som en lokal Frp'er sa til BTunder helgens landsmøte.

Djupvik (33) er både fylkesleder, gruppeleder på fylkestinget og tilsvarende i Frps gruppe i Florø kommunestyre.

Åge Starheim, som i dag sitter på Stortinget, har frasagt seg gjenvalg.