Det er bare å krysse av på kalenderen for lørdag 3. mars. Da blir det nemlig mørkt på månen fra klokken 23.44 til klokken 0.57. Astronom og daglig leder for Solobservatoriet på Harestua, Knut Jørgen Røed Ødegaard, lover 73 flotte minutter, i hvert fall hvis nattehimmelen blir skyfri. Måneformørkelsen blir synlig fra hele Norge, inkludert Svalbard.

– Formørkelsen er den viktigste og vakreste himmelbegivenhet i år og er den første totale måneformørkelsen i Norge siden 28. oktober 2004, sier Røed Ødegaard til Aftenposten.

Total måneformørkelser er et flott himmelskue, synes astronomen. Hele formørkelsen kan observeres med det blotte øye, der forholdene er bra. Månen blir sjelden helt borte, men får gjerne rødlige eller grålige toner mens den er mørklagt. Fargene skyldes lys som er brutt i jordatmosfæren.

Dersom det er mye skyer i områdene på jorden der det er solnedgang, stoppes det meste av lyset, og månen blir mørk og grå. Er det mye fint vær i de samme områdene, blir månen lysere og rødlig.