I dag fredag 16. mai kan vi, om været eller skylaget tillater det, for en kort stund se en formørket måne samtidig med solen. Da ligger jorden, månen og solen på linje i verdensrommet, slik at jorden skygger for månen. Men som sagt, vær tidlig ute. Kl. 05.08 går månen ned i Bergen.

Månen går ned i sørvest under formørkelsen. Samtidig står solen opp i nordøst. Det gjør av vi bare får se en del av formørkelsen, forklares det på nettsiden astronomi.no.

To år siden sist

Formørkelsen skal være lettere synlig og flottere jo lenger sørvest i landet man befinner seg. Vestlendingene kan derfor håpe at godværet holder seg og at skyene fortsatt tar ferie.

— Det er drøyt to år siden vi hadde en måneformørkelse i Norge, forteller Knut Jørgen Røed Ødegaard, stipendiat ved Astrofysisk institutt ved Universitetet til bt.no.

Men at vi hadde en måneformørkelse for bare drøyt to år siden (9. januar 2001) gir ingen grunn til ikke å se på.

— Måneformørkelser er ikke så veldig sjeldne, men de er veldig vakre å se på. Månen er jo et av de to store objektene på himmelen for oss, sier Ødegaard. Og at det er ufarlig å se direkte på månen, i motsetning til solen, gjør en måneformørkelse enda mer attraktiv.

— Det er ikke mulig å forutse hvilken farge månen får ved en formørkelse. Det som gir fargen er tilstanden til jorden atmosfære, forklarer stipendiaten.

— Har det for eksempel vært vulkanutbrudd som har ført til mye rusk og rask i atmosfæren blir månen ofte veldig mørk og gjerne rød. Er det lite rusk blir månen gjerne lys rød. Er det skyer blir den ofte grå.