Mandag kveld skal Oslo-politiet være til stede i Sars gate og i Vaterlandsparken på Grønland for å hindre romfolket fra å campe i området, skriver Aftenposten.

Ifølge stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, skjer dette etter anmodning fra beboerne i området, Lakkegata skole, Riverside ungdomsklubb og bydelsoverlegen i Gamle Oslo. Ifølge Stølen oppholder for tiden 30-40 mennesker seg i områdene.

Det er ikke første gang romfolket blir bedt om å forlate oppholdsstedet sitt. Også tidlig i juli ryddet politiet vekk en rom-leir i Vaterlandsparken.

— Vi får veldig mange henvendelser fra beboere og Lakkegata skole. Vi har vært på befaring der, og det er mye støy og stor smittefare. Områdene oppleves som utrygge, sier Stølen.

- Rotter og smittefare

Bymiljøetaten spyler hele området hver morgen, men de hygieniske forholdene er fortsatt forferdelige, ifølge stasjonssjefen på Grønland.

— Det lukter sterkt i hele området, det er rotter, smittefare og andre ting som avføring fører med seg. Bydesoverlegen anmoder oss om å gjøre noe med det.

I juli ble det utplassert toaletter i området. Etter bare 26 dager ble disse fjernet på grunn av blant annet tilgrising, fjerning av toalettpapir og narkomane som brukte dem som sprøyterom, ifølge en rapport Bymiljøetaten laget til kommunens politiske ledelse.

— I en radius på 15 meter rundt toalettene så det ikke ut, og det luktet forferdelig. Sånn kan vi ikke ha det midt i trafikkert område og rett ved nedgangen til T-banestasjonen, sier Stølen.

- Kan ikke være i boligområder

Videre forteller han at alt politiet skal gjøre mandag, er å være til stede og gi beskjed om at det ikke er tillatt å legge seg til å sove i området. Hvor romfolket nå gjør av seg, legger ikke Stølen seg opp i.

— Slår de seg ned et annet sted, får vi se på det når det skjer. Sånn som de holder på, kan de uansett ikke være i boligområder. Vi må bare sørge for at de lover og regler som gjelder følges, sier Stølen.

Mangler alternativt oppholdssted

Organisasjonen «Folk er folk» jobber for å bedre romfolkets levekår i Norge. Leder Bjønnulv Evenrud stiller seg undrende til hvordan politiet planlegger å bortvise de som oppholder seg i Vaterlandsparken og i Sars gate mandag.

— Det eneste dette vil føre med seg, er at det skapes forvirring og kaos for et døgn eller to. Noen får kanskje en bot som de ikke kan betale, men så går alt tilbake til normalen igjen, sier Evenrud.

— Med mindre politiet har bestemt seg for å gjøre noen voldsomme tiltak i morgen, kommer ikke dette til å endre noen ting, all den tid disse menneskene ikke har et reelt alternativ sted å være. De er blitt bortvist før. Det eneste som er annerledes denne gangen, er at det er forhåndsannonsert i media.

Evenrud sier også at politiets tiltak ikke løser de sanitære forholdene som politiet og bydelsoverlegen selv peker på som hovedproblemet.

— Sanitærproblemer løses kun med sanitære tiltak. Det er ren logikk. Vi kan ikke ha som forutsetning at disse menneskene bare blir borte.

- Trenger sanitærfasiliteter og arbeidsveiledning

Han betegner politiets planlagte handlinger som «patetiske».

— Disse menneskene er arbeidssøkere. Å bli jaget rundt gavner hverken dem eller det norske samfunnet. Bortvisning er en destruktiv og veldig overfladisk måte å forholde seg til dem på. Isteden må man gjøre noen konstruktive grep.

— Som hva?

— De må få muligheten til å sove om natten på en anstendig måte, de trenger tilgang til grunnleggende sanitærfasiliteter og målrettet hjelp til å søke arbeid. De har ikke råd til hotell, men de har rett til å være her. Å jage dem rundt i ring er sløsing med både menneskelige og statlige ressurser. Om man liker det eller ikke er likegyldig. Poenget er at myndighetene må stikke fingeren i jorden, sier Evenrud.

Facebook-aksjon

På Facebook sprer det seg søndag en statusoppdatering som oppfordrer folk til å møte opp i protest i Vaterlandsparken fra kl. 18 mandag.

«Norge har forpliktet seg til å forsvare romfolks nomadiske kultur, og det er tydeligvis vår oppgave å minne politikerne våre på det. Nei til myndighetenes hatretorikk, nei til forfølgingen av romfolk», heter det blant annet i statusoppdateringen.