Hvilke krefter påvirker oss i berg-og-dal-baner? Det har en gruppe forskere og studenter fra Universitetet i Oslo (UiO) bestemt seg for å finne ut denne sommeren, skriver Aftenposten.

I disse dager er de til stede på Tusenfryd og måler G-krefter og akselerasjon i en av fornøyelsesparkens attraksjoner.

I Skycoaster trekkes forskerne og frivillige 33 meter opp i luften, før de slippes og svinger som en pendel. Hva som skjer underveis måles av instrumenter som er festet på kroppen.

Målet er å levendegjøre vitenskapen for et større publikum.

— Det vi ønsker å gjøre er å få frem at forskning og vitenskap, og særlig matematikk og fysikk, er mer spennende og levende enn mange kanskje tror. Ved å gjøre noe annerledes vil vi skape undring blant folk. Det var derfor vi tok for oss berg-og-dal-baner. Der er det så mye krefter i sving, og så utrolig mye som skjer, sier Roger Antonsen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO.

— Hvor mange G er det? Hvor mange ganger er man i fritt fall? Og hvor lenge er man det? Alt sånt er interessant å vite, sier Antonsen til Aftenposten.

Mandag var han selv oppe i Skycoaster og fikk kjenne G-kreftene på kroppen.

— Jeg kunne se på grafen i etterkant at vi var i fritt fall i kun kort tid. Vi var utsatt for mest krefter i bunnen av banen, og der hadde vi også størst fart. Dermedfår man et mer konkret forhold til det hele. Ved å oppleve det selv blir det enklere å forstårhva det vil si å utsettes for tre ganger tyngdekraften.