Mæland har selv tatt beslutningen om å gå av. Han fratrer med øyeblikkelig virkning, melder NTB.

Politidirektøren sier årsaken til avgangen er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

Torsdag holdt Mæland et hastemøte for landets politimestre for å diskutere hvordan norsk politi må endres og utvikles. Fredag skulle han lagt frem en plan for dette arbeidet for Faremo.

Møtet med politimestrene kom i stand etter at 22. juli-kommisjonen påpekte store svakheter i politiets evne til å møte terroren og svikt i gjennomføringen av aksjonen på Utøya.

— Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, er det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet, sier Mæland i en uttalelse torsdag kveld.

Faremo ville torsdag kveld ikke kommentere Mælands begrunnelse for avgangen.

— Jeg har aldri gått inn i personvurderinger etter at rapporten kom, så det skal jeg også vokte meg for nå, svarer Faremo.

Kritikk av politiet

Faremo opplyste om avgangen i en direktesendt partilederdebatt på NRK torsdag kveld, bare en halv time etter at det ble kjent at Faremo erklærte seg inhabil i tjenesteforhold knyttet til politidirektøren.

— Jeg har nettopp fått meddelt at han har trukket seg fra sin stilling, sa Faremo under den direktesendte «Debatten».

Hun la til at hun ikke hadde snakket med ham selv, bare fått opplyst at han trekker seg.

— Jeg fikk denne opplysningen rett før programmet. Jeg har ikke snakket med ham, men jeg antar at han har gått gjennom situasjonen og det har jeg gjort og foretatt en totalvurdering, sa Faremo i debattprogrammet.

Hun erklærte seg tidligere torsdag kveld inhabil i alt som har å gjøre med politidirektøren. Årsaken er at Mæland var statssekretær for Faremo i Justisdepartementet fra 1994 til 1996. Etter dette skal de ha hatt et vennskapsforhold, ifølge VG.

Også statsminister Jens Stoltenberg gjorde det tidligere torsdag klart at han heller ikke ville være med i vurderingen av Mælands stilling. Stoltenberg hadde Øystein Mæland som sin forlover da han giftet seg i 1987. Mæland har vært presset siden 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt frem mandag denne uken. Rapporten kom med kraftig kritikk av politiets håndtering av terrorangrepene for ett år siden.

Valgforsker Frank Aarebrot mener det var inhabilitetserklæringen som til slutt utløste Mælands avgang. Det ville være vanskelig for justisministeren å følge opp Politidirektoratet etter at hun erklærte seg inhabil overfor Mæland, mener han.

— Politimestrene ga ham full tillit tidligere i dag. Det kom jo fordi han i morges var innstilt på å fortsette i jobben, sier Aarebrot til TV 2. ## Presset politidirektør

— Han ønsker ikke å kommentere dette ytterligere i kveld. Han har sendt en kort melding til NTB der han begrunner hvorfor han går av, sier seniorrådgiver Kåre M. Hansen i Politidirektoratet til Aftenposten.no.

- Hva er bakgrunnen for at han nå trekker seg?

— Det han har sagt, er at han ikke har fått den utvetydige tilliten fra statsråden og andre politikere som han trenger, og det gjør det umulig for ham å fortsette.

- I dag sto han foran et fullt Politi-Norge der han fikk full tillit, og sa seg takknemlig for dette. Når ble det klart at dette ville bli utfallet?

— Det ble avklart i dag, men det er helt umulig for oss andre å vite hva politidirektøren har tenkt om dette tidligere.

22. juli-kommisjonen mente at politiet kunne vært på Utøya langt tidligere dersom retningslinjene hadde blitt fulgt. Kritikken har gjort at flere har krevd Mælands avgang, selv om han kun hadde sittet som politidirektør i to uker da terrorangrepene skjedde.

Alf Vederhus, som mistet sønnen sin på Utøya, sa på Dagsrevyen torsdag at han ikke hadde tillit til at politidirektør Øystein Mæland var rett mann til å forandre norsk politi.

— For oss som familie har det vært en stor ekstrabelastning å få høre så mye tull fra politiet og Mæland det siste året, sa Vederhus.

Under partilederdebatten på NRK kom det flere reaksjoner på direkten fra politikerne.

— Han har opptrådt klokt. Han var bare ansatt i 14 dager før 22. juli. Den jobben han skulle gå i gang med nå, var en helt annen enn da han startet i stillingen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som leder Stortingets 22. juli-kommisjon.

- Riktig at noen gikk av

Høyres leder Erna Solberg mener Mælands avgang løser et problem for regjeringen.

— Hvis han ikke hadde gått av, ville vi vært i en ganske vanskelig situasjon. Midt i en kritisk gjennomgang av hva som var feil med ledelsen i politiet og ledelsesstrukturen i departementene, ville de to øverste ansvarlige, justisministeren og statsministeren, vært inhabile, sier Solberg.

Hun mener det ville vært vanskelig for Faremo å ta fatt i problemene samtidig som hun var inhabil overfor politidirektøren.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete sier hun ikke har rukket å reflektere noe særlig over nyheten.

— Men jeg respekterer hans vurdering. Det har sikkert ikke vært enkelt, men etter en samlet vurdering har han tydeligvis kommet frem til at dette var det rette, sier Navarsete.

— Det står respekt av et slikt valg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er viktig at Mælands avgang «ikke skygger for debatten vi må ta».

— Jeg synes det er symptomatisk at mediene er opptatt av hvem som skal gå av. Jeg tror til syvende og sist at dette handler mer om systemer enn om enkeltmennesker, sier Lysbakken.

Frp-leder Siv Jensen synes Mælands avgang var et riktig valg.

— Det er helt nødvendig å gjenoppbygge tilliten til politiet. Derfor var det riktig at noen gikk av, sier hun.