Noen ganger er ti sekunder uhyrlig lange. En ukjent mann går opp foran fredsprisvinnerne Malala Yousefzai og Kailash Satyarthi. Han bretter ut et flagg, vifter med armene, snakker til Malala. Han får komme helt opp til vinnerne før noen kommer styrtende.

Billedserien til BTs fotograf Håvard Bjelland viser at det er en dame i høyhælte støvletter og rutete kjole som kommer frem først, før politi og sikkerhetsvakter.

Tidsstemplingen på bildene viser også at det altså gikk minst ti sekunder fra mannen kom fram, til han ble tatt hånd om.

Absurd

Det er et absurd opptrinn. Absurd fordi det bare er drøye to år siden Malala ble angrepet av Taliban i bussen på vei hjem fra skolen og skutt i hodet. Aburd fordi hun fortsatt er truet på livet, av fanatiske menn som vil stilne hennes røst. Det siste stedet hun burde oppleve å bli overrumplet av en fanatiker er i Oslo Rådhus, i det øyeblikket hun mottar fredsprisen.

Mannen som sprang frem skal ikke ha vært en muslimsk fundamentalist, men en meksikansk asylsøker. Han forsøkte hverken å skade Malala eller hennes medprisvinner. Men han fikk det som virket som et hav av tid til å komme helt innpå syttenåringen. Og han fikk stjele litt av hennes hittil største øyeblikk.

Politiet kalte det et sikkerhetsbrudd, men forsikret om at meksikaneren var kontrollert i skkerhetsbøylen, og at det var "fysisk umulig å passere dette punktet med våpen eller våpenlignende gjenstander". Politi-inspektør Johan Fredriksen sa videre i ettermiddag at fredsprisvinnerne aldri var truet.

Stram sikkerhet

Opptrinnet er også absurd fordi det har vært så sterkt fokus på sikkerhet i Oslo rundt Nobelprisvinnerne. Politi med maskingevær har voktet inngangen til Grand Hotell på Karl Johan der vinnerne bor, og området rundt Rådhuset. Til og med barnefesten på Rådhusplassen før utdelingen, der tusenvis av skoleelever fikk et glimt av fredsprisvinnerne, var omkranset av politi med automatvåpenet MP5 i hendene.

Og likevel, sikkerheten inn i Rådhuset var ikke av de strammeste. Bortsett fra presseakkrediteringen, som hang på jakkeslaget og som bare hadde et nummer, og ingen navn eller bilde, blir vi aldri bedt om identifikasjon på vei inn, i motsetning til gjestene, som blir kontrollert for både ID og invitasjon.

Pressen sitter på galleriet, men en del av fotografene fikk komme nærmere vinnerne på gulvet i en periode. Ifølge politiet skal mannen ha "fulgt på" disse pressefolkene. Han sto like ved siden av statsrådene før han stormet scenen, ifølge TV2.