Kronprinsesse Mette-Marit er sykmeldt for tre uker på grunn av slitasjeskader på nakkevirvlene. Hun må dermed avlyse programmet framover og vil ikke dra til OL i Vancouver.

Hun måtte avlyse planene sine torsdag. Hun skulle ha vært til stede ved Nordics 2010, et internasjonalt stevne i kunstløp i Askerhallen.

— Kronprinsessen ble i dag sykmeldt i tre uker på grunn av slitasjeskader på nakkevirvlene. Hun har fått beskjed av sin lege om å holde seg i ro, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Programmet fremover er avlyst. Dermed blir det ikke noen OL-tur på kronprinsesse Mette-Marit, men kronprins Haakon vil etter all sannsynlighet dra.

Haakon fikk meldingen om at kronprinsessen er sykmeldt da han torsdag kom fram til Kasakhstan, der han skal åpne Norges nye ambassade i Astana fredag.

Fall i Ukraina Kronprinsesse Mette-Marit slo seg kraftig i hodet og pådro seg hjernerystelse da hun falt under et besøk i Ukraina i oktober 2008. Hun var da sykmeldt i fire uker. Slottet avviser at sykmeldingen torsdag har sammenheng med fallet i 2008:

— Det er ingen grunn til å tro at dette skyldes hendelsen i Ukraina, men slitasjeskadene ble oppdaget i forbindelse med fallet, sier Hagen.

Slitasjeskadene er i mellomtiden blitt forverret, slik at kronprinsesse Mette-Marit nå må ta det med ro.

Ikke gradert Onsdag presenterte et regjeringsoppnevnt utvalg sin rapport om sykefravær. Utvalget foreslår gradert sykmelding som et av hovedtrekkene for å få ned sykefraværet i Norge. Kronprinsesse Mette-Marit er fulltidssykmeldt, men det var ingen automatikk i den avgjørelsen:

— Her er det gjort en grundig vurdering av topp kvalifiserte nevrologer og fysioterapeut. Kronprinsessens restarbeidsevne er vurdert, og legene sier at hun må holde seg i ro, sier Marianne Hagen.

Hagen forsikrer at kronprinsesse Mette-Marit vil få behandling og oppfølging i tiden framover.