ARVID BERENTSEN OG ERLEND FRAFJORD

Kosovoalbaneren har ikke forklart seg for politiet etter at han ble pågrepet av FN-personell i hjembyen Mitrovica lørdag 2. april i år. Han tar etter alt å dømme plass i vitneboksen i formiddag.

Da Nokas-saken startet mandag 19. september gjorde Halimi det klart at han nektet straffskyld.

Aktor Tor Christian Carlsen vil særlig stresse Halimi om alt DNA-materialet han har etterlatt seg på utstyr som kan knyttes til Nokas-ranet. Hele syv DNA-funn må 26-åringen forklare seg om. Bare solamannen Dan Pettersen (30) har etterlatt seg mer arvestoff enn hva Halimi har på utstyr som knyttes til stavangerranet.

DNA-funnene

Dette er DNA-funnene Halimi må forklare seg om:

— Funn på en flaske i lastebilen som ble påtent utenfor Stavanger politistasjon.

— Funn på to hansker i Range Roveren som ranerne satte fyr på ved en trafostasjon i Sørmarka.

— Funn på avtrekkeren til en AG3 som ble funnet i boden som den tiltalte skipperen (57) leide på gården Eik Nedre i Drammen.

— Funn på en magasintaske som lå i den samme boden.

— Funn på en jakke som lå i en av bagene som ble funnet om bord i «Gamle Henningsvær» i Drammen.

— Funn på plast i en av bagene fra «Gamle Henningsvær».

Bindeledd

Ridvan Halimi regnes som bindeleddet mellom de kriminelle miljøene i Oslo og Göteborg. Han har bodd en periode i Sveriges nest største by, og skal da ha vært livvakt for Naser Dzeljilji som er leder i forbryternettverket Albanerligaen. Både Halimi og medtiltalte Ikmet Kodzadziku (25) var kort tid før ranet i kontakt med Dzeljilji. Sistnevnte har nå gått under jorden. Ligalederen og Halimi deltok begge i torpedoen William Ellingsens mye omtalte begravelse i Paulus kirke på Grünerløkka fredag 13. februar i fjor.

Statsadvokatene Arild Dommersnes og Tor Christian Carlsen sa i et brev de tidligere i år sendte juridiske myndigheter i Kosovo at politiet mener Halimi har fraktet betydelige deler av ransutbyttet til Kosovo. Det vil derfor ikke være uventet om 26-åringen får noen spørsmål som knytter seg til utbyttet.

Under jorden

Ridvan Halimi gikk under jorden kort tid etter Nokas-ranet. De første ukene tilbrakte han i Norge. Etter hvert tok han seg til Kosovo og hjembyen Mitrovica. Halimi er statsborger av Serbia og Montenegro. Han blir pågrepet lørdag 2. april - tre dager før David Aleksander Toska (30) ble tatt i Málaga. Flukten fra norsk politi blir ett av temaene Halimi får spørsmål om.

26-åringen må også forklare seg om en observasjon som er gjort av ham på Ica Lura en tirsdag i midten av mars 2004. To kvinnelige ekspeditører i butikken husker 26-åringen godt, fordi han var veldig kresen og på død og liv skulle ha akkurat én bestemt type karbonader. Butikken ligger like i nærheten av rekkehusleiligheten Toska leide i Smeaheia i Sandnes.

Kompis av Toska

Halimi er nær kompis av Toska og Metkel Negassie Betew (27) som også sitter på tiltalebenken. Han er straffedømt flere ganger tidligere, blant annet for medvirkning under forberedelsene til et mislykket ransforsøk mot en verditransport ved DnB NORs tellesentral på Løren fredag 14. januar 2000. Vold, innbruddstyverier og narkotikabesittelse er andre forhold han har på rullebladet sitt.

Halimi er også siktet for ranet av Postens brevsenter i Oslo mandag 27. oktober 2003.

TILTALT: Ridvan Halimi forklarer seg i dag.
SCANPIX