Den 14 watt sterke glødelampen i Malvik gir lys 72 år etter at den ble skrudd på første gang. Glødelampen av merket Pope har stått skrudd fast i veggen siden 1936.

– Det er jo fantastisk at ei pære kan lyse i så mange år, sier den stolte pæreeier Torbjørn Vikhammermo til Adresseavisen .

Han opplyser til Adresseavisen at pæra lyste hver dag de første 50 årene, for da ble stabburet brukt daglig som lager for korn og mat.

– Nå i de siste åra har gammeldanslaget brukt stabburet til å øve i, så nå har jeg satt opp ekstra belysning for å spare pæra, sier han.

Vikhammermo forteller at han så på tv om ei lyspære som hadde lyst i 50 år og nå hadde slukket. Da kom han til å tenke på lampen i stabburet.

– Bestefaren min snakket i sin tid om den. Han ville ikke røre pæra, fordi han var redd den skulle gå i stykker. Dette var i 1958, og da hadde den lyst i over 20 år, sier han.

Cato Johanessen ved Osrams tekniske avdeling sier at han aldri har hørt om noe lignende. At lyspæra i Malvik har lyst i en mannsalder kan skyldes en produksjonsfeil, sier han:

– På den tida ble lampene ofte håndlagde. Dermed kan lengden på glødetråden variere, og jo lenger tråd pæra har, jo lengre lever den. Da går den på underspenning, sier Johanessen.

Janne Helen Juliussen/Adresseavisen