Barne— og likestillingsminister Audun Lysbakken er ansvarlig for støtten til ungdomsorganisasjoner. Det statlige Fordelingsutvalget har bedt Lysbakken om å kreve 5,5 millioner tilbake fra SOS Rasisme. De mener organisasjonen har fått uberettiget støtte for rundt 30.000 personer over to år.

— Saken er veldig alvorlig og rammer tilliten til SOS Rasisme. Det er skjerpende at de ikke lar våre representanter gå gjennom regnskapene. Det kaster en tydelig mistanke over SOS Rasisme og viser at de har noe å skjule, sier Lysbakken til Dagbladet.

Dagbladet og Oslo kommune har også avslørt flere oppdiktede medlemmer. Lysbakken åpner nå for å politianmelde organisasjonen.

— Det finnes ingen unnskyldning for ikke å følge reglene. Vi kommer til å politianmelde SOS Rasisme, dersom vi mener det er grunnlag for en politisak. Jeg rådfører meg om det nå, sier Lysbakken.

SOS Rasisme selv avviser kravene. De mener staten gikk for langt da de i fjor forlangte å se hele regnskapet og inntektsstrømmen i organisasjonen.

— At departementet valgte å være enig med Fordelingsutvalget er ikke noen overraskelse for oss. Argumentasjonen henger uansett ikke sammen, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme.

Synspunkter? Si din mening under!