— Det må være mulig å kombinere toppolitikk med det å være småbarnsfar, sa Audun Lysbakken, da han mandag formiddag lanserte sitt kandidatur som ny SV-leder. Det skjedde i en trang bokhandel i Oslo.

— Ja, jeg vil gjerne bli ny leder av SV for å være med å bygge partiet opp igjen. Venstresiden i Norge trenger et sterkt SV, og den jobben vil jeg være med på, sa statsråden og partiets ene nestleder i formiddag. Det var på en hurtig innkalt pressekonferanse han varslet sin beslutning, som knapt kom overraskende på noen.

Audun Lysbakken (33) har vært partiets nestleder siden 2006, og var tidligere nestleder i Sosialistisk Ungdom i perioden 2000–2002.

Nestlederen satt på Stortinget for Hordaland 2001–2005 og fra 2009. 20. oktober 2009 ble Lysbakken ble utnevnt til barne-, likestillings- og inkluderingsminister under Jens Stoltenberg.

- Stolt

Lysbakken gikk rett til angrep på de som har konfrontert ham med sin fortid som svært radikal, med marxistiske sympatier.

— Jeg er stolt over å være en sosialist som alltid stiller nye spørsmål. Jeg tenkte annerledes da jeg var 23 år en i dag når jeg er 33 år. Men jeg står ikke til ansvar for dem som bare er opptatt av å tenke på hvordan de rike kan bli rikere.

Lysbakken hevdet han ikke befinner seg på noen fløy i SV, selv om han er fremstilt som venstresidens kandidat, i kontrast til de to andre lederkandidatene, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås.

— Jeg håper å være samlende og inkluderende, sa likestillings- og inkluderingsministeren. Det viktigste er likevel ikke hvem som skal lede SV, men hvilken politikk som skal føres. Derfor haster det å komme i gang med den politiske debatten etter valgnederlaget.

Audun Lysbakken, Heikki Holmås og Bård Vegard Solhjell er aktuelle til å ta over ledervervet i SV.

Til helgen

Og det skjer alt til helgen, når SV samler sitt landstyre til første møte etter valget, der partiet landet på fire prosents oppslutning.

På dette møtet vil det også bli klart hvilken prosess som skal føre frem til en ny partileder.

Audun Lysbakken har nå kastet seg på modellen med en ur-avstemming i hele partiorganisasjonen, som både Solhjell og Holmås tidligere har gått inn for.

— Partiet vårt er i en alvorlig krise og det er viktig at flest mulig er med å gjenreise et sterkt SV. Derfor tror jeg en ur-avstemming er en god ide, der alle trekkes med.

Barn og Brann

I februar blir Audun Lysbakken pappa igjen, og vil fra da ha ansvar for tre barn, sammen med sin kone. Han legger ikke skjul på at det blir utfordrende, for begge to.

— Dersom SV velger meg skal de vite et de får en leder som av og til må gå fra møtene for å hente i barnehage, eller gjøre andre ting som foreldrerollen krever. Men det må være mulig å få til i 2011, sa statsråden som ikke la skjul på at han skal ta ut sin pappaperm neste år.

Til den fremmøtte Oslo-pressen gjorde han også et poeng av at SV nå har vært styrt av Vålerenga-fans i 25 år, og at det er på tide med en Brann-supporter på partitoppen.

Både Audun Lysbakken og hans konkurrent og kamerat Heikki Holmås har i alle år hatt partoutkort til alle kampene på Brann stadion. Deres hjerter står i Brann.