Da tordenværet satte inn, tenkte Morten Engesvold (55) at det var best å komme seg ned i lavere terreng. Akkurat da traff lynet bakhodet hans.

Håret til Morten Engesvold ble svidd, og den ene sokken brant etter lynnedslaget i Hessdalen tirsdag ettermiddag, skriver Adressa.no.

— Å bli truffet direkte av lyn pleier folk å dø av.

Det fikk Morten Engesvold høre av en lege på St. Olavs Hospital. I går ble han imidlertid utskrevet fra sykehuset.

Hørte et kraftig brak

Sammen med kona Kirsten Engesvold ferierte han denne uken på slektsgården i Hessdalen i Holtålen, og tirsdag formiddag dro paret på fisketur til Litjhovsbekktjønna som ligger mellom Hessjøen og Muggruva.

— Vi fisket et par timer og koste oss med kaffe, før et alvorlig tordenvær satte inn. Vi pakket raskt sammen sakene våre, hadde på oss regntøy og gikk mot bilen som sto parkert fire-fem kilometer unna, sier Morten Engesvold.

Etter at de hadde begynt å gå slo lynet ned et par ganger et stykke unna dem.

— Jeg tenkte at nå er det best å komme seg ned i lavere terreng. Men jeg hadde ikke før tenkt tanken, så ble jeg truffet av lynet. Jeg husker ikke noe annet enn et kraftig brak. Da jeg kom til meg selv lå Kirsten ved siden av meg og ropte navnet mitt, sier 55-åringen.

Kjente ikke beina

Engesvold lå på magen med hodet i lyngen og klarte nesten ikke å røre seg i det hele tatt. Han sjekket kroppsdel for kroppsdel for å undersøke om alt fungerte.

— Fra hoftene og ned kjente jeg ingenting. Men jeg så at jeg klarte å røre tærne, og skjønte at jeg hadde bevegelsesmulighet i kroppen. Jeg prøvde også å reise meg, men hadde ikke en sjanse til å gå. Jeg hadde ikke kontroll over beina, sier han.

Kona ringte 113, og i løpet av 30-40 minutter kom et helikopter med lege fra Norsk Luftambulanse på Dombås.

— Da de tok av meg venstre slagstøvel så jeg ned på foten min. Der var en del av strømpa borte, og jeg så at det kom røyk fra den biten som var igjen – den brant, sier 55-åringen. Han ble fløyet til sykehuset sammen med kona.

Trommehinnen sprakk

Engesvold hadde en fiskehatt på hodet da det smalt. Denne ble gjennomhullet av lynet. Brannsårene på kroppen hans viser hvordan elektrisiteten deretter har beveget videre seg fra bakhodet og ned til beina.

— Etter at lynet slo ned i hodet, gikk det videre ned i skulderen. Fra skulderen og ned til hoftene har jeg ikke noen sår, og det tror jeg skyldes at lynet fulgte metallmeisen på sekken min. Fra hoften fulgte deretter lynet begge beina ned til fotsålene.

Engesvold har nedsatt hørsel etter opplevelsen. På sykehuset fant de ut at høyre trommehinne er sprukket. 55-åringen håper denne skal gro.

«Lynvingen»

Adresseavisen treffer Engesvold hjemme på Tonstad i Trondheim rett etter utskrivelsen fra St. Olavs Hospital. Han føler seg lemster, mørbanket og har ikke full kontroll på musklene. Men er i god bedring. Han har fått en ukes sykmelding fra jobben som ingeniør og prosjektsjef i Skanska.

— Det får holde det, sier 55-åringen, som er full av lovord om de ansatte ved St. Olavs.

— De har testet hjertet mitt, hodet, nakken, magen og nyrer. Jeg har fått veldig bra behandling ved sykehuset.

Mens han lå på intensiven, fikk han også lest Adresseavisens første artikkel om lynnedslaget som traff ham.

— Samtidig kom legen inn og sa: «Nå kaller de deg bare Lynvingen her», smiler Engesvold.

FISKEHATT: Engesvold hadde en fiskehatt på hodet da det smalt. Det er ingen tvil om hvor lynet har vært.
Therese Alice Sanne
MØRBANKET: 55-åringen tror metallmeisen på sekken ledet elektrisiteten bort fra overkroppen.
Therese Alice Sanne
SLO NED I BAKHODET: Da tordenværet satte inn, tenkte Morten Engesvold (55) at det var best å komme seg ned i lavere terreng. Akkurat da traff lynet bakhodet hans.
Therese Alice Sanne