• Ikke alle menn med utenlandsk kone er skurker og voldtektsforbrytere, sier Rune Fardal, som er gift med thailandske Daranee.

INGUNN RØREN

CHRISTINA PLETTEN

— Jeg får nesten inntrykk av at alle menn blir fremstilt som voldtektsforbrytere og slavehandlere. Det er vi ikke, sier Rune Fardal (44).

Selv er han gift med Daranee Khadkham (42) fra Thailand.

Flere norske menn med utenlandske koner har tatt kontakt med Bergens Tidende som følge av artikkelserien om importbruder. De føler seg stigmatisert som følge av søkelyset på problemekteskapene.

Mange er lykkelige

— Det finnes mange harmoniske, lykkelige ekteskap mellom norske menn og utenlandske kvinner, sier Jon Sverre Johansen (48) fra Godvik.

Han har vært gift med en kvinne fra Thailand i 13 år, og kjenner mange thai-norske par i Bergen.

— De fleste lever godt og er likeverdige ektefeller. Det er klart at det er kulturforskjeller, og man trenger både tålmodighet og ressurser for å kunne takle det. Jeg tror enkelte menn tar for lett på det, og er ikke forberedt på at det er krevende å gifte seg med et menneske fra en annen kultur, sier Jon Sverre.

«Opplært annerledes»

— Disse kvinnene er opplært helt annerledes. I begynnelsen måtte jeg understreke at vi var likeverdige, at hun hadde like mye rett til egne meninger som meg. Jeg ville ikke ha en hund og en oppvaskmaskin, sier han.

Johansen understreker at det er viktig at myndighetene tar affære med menn som mishandler sine utenlandske koner.

— Det finnes drittsekker som ikke burde få hente seg koner. Det er en uting. Vi kjenner jo selv til enkelttilfeller der Thai-jenter har blitt helt ødelagt og havnet på Sandviken, sier han.

Jon Sverre sier at han og andre kamerater som også er gift med kvinner fra Asia er redde for at den negative oppmerksomheten skal gå ut over konene deres.

— Dette er flotte kvinner som er stolte og bidrar med mye positivt i det norske samfunnet. Vi håper folk forstår at det er mange gode ekteskap og ikke skjærer alle over en kam.

«For mye likestilling»

Antallet norske menn som gifter seg med kvinner fra Thailand og andre land i Asia har mer enn tredoblet seg i løpet av de siste tre-fire årene. Sosialantropolog Stephen Sparkes har forklart trenden med at noen norske menn foretrekker kvinner med en mer tradisjonell holdning til familie og kjønnsrollemønster. Norske kvinner har blitt for opptatt av karriere, sa Sparkes til VG.

— For meg har det vært fantastisk å møte en kvinne med en slik oppofrelse til familien. Det gjør meg veldig ydmyk, sier Rune Fardal om sin kone. De har vært gift i tre år.

— Jeg synes noen ganger at likestillingen har gått litt vel langt, at vi glemmer at kjønnene er forskjellige.

Fantastisk omtanke

Han sier at selv om han og konen er likeverdige, gir de seg lov til å være mann og kvinne. Asiatiske kvinner har en fantastisk omtanke for andre, sier han.

— Når jeg kommer hjem fra jobb, er det første hun spør meg om jeg vil ha noe å drikke. Om jeg er sulten og hun skal lage mat. Det hørte jeg aldri fra min første (norske, red. anm.) kone, sier han.

Det er ikke riktig at Thai-kvinner ønsker seg til Norge ut fra et økonomisk vinningsmotiv, mener Rune.

— Thai-kvinner slik jeg kjenner dem er mye mindre materialistiske og krevende enn det norske kvinner er. De er mest opptatt av at andre skal ha det bra, av å ta seg av familien.

Gir opp norske jenter

Fredrik Reuter (33) har reist mye i Thailand, og har fått seg en kjæreste som han holder kontakten med på internett. Hun skal komme til Norge om noen måneder. Han er opprørt over oppførselen til en del norske menn.

— Det er helt motbydelig. Det må kunnes gjøre noe for å informere disse kvinnene bedre, sier han.

Også Reuter føler seg tiltrukket av de thailandske kvinnenes holdninger.

— Jeg liker ikke moralen og holdningen her hjemme lenger. Ting er blitt altfor enkelt. Det å være i et forhold, å jenke seg, å ta hensyn, det er så lett å bare stikke hvis du ikke får det som du vil. Jeg har ikke tillit til norske jenter lenger. På en måte har kanskje likestillingen gått litt for langt, sier Reuter.

<b>FAMILIEKJÆRE:</b> - Kvinner fra Thailand er mer opptatt av familie enn norske kvinner, sier thailandske Daranee Khadkham(42), gift med Rune Fardal (43).<br/>FOTO: MARITA AAREKOL