Økokrim har i høringsuttalelsen til de nye terrorlovene foreslått at det blir lov for politiet å bruke romavlytting som etterforskningsmetode

— Dette er svært lukkede miljøer hvor folk holder tett. Vi er avhengige av å kunne bruke hensiktsmessige virkemidler for å få informasjon om hva som foregår i disse miljøene. Nå spiller vi ballen ut, så får vi se om politikerne tar imot den, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til NTB.

- Nok snillisme

Lederen i Stortingets justiskomité, Trond Helleland (H), sier utspillet fra Økokrim er veldig interessant.

— Vi i Høyre har allerede åpnet for å bruke romavlytting, men nå må vi ta en grundig debatt om dette, sier han.

Helleland får støtte av KrFs medlem i justiskomiteen, Einar Holstad.

— Vi har dyrket snillismen lenge nok som det er. I kampen mot terror er vi nødt til å fjerne oss fra slike holdninger. Snillisme kan ikke være overordnet alt på denne jord, og romavlytting må nå vurderes seriøst, sier Holstad.

Frp har tidligere gitt uttrykk for at de ønsker å åpne for romavlytting i alvorlige saker, og gir Økokrims forslag grønt lys.

— Vi er villige til å ta de stegene som er nødvendige i kampen mot grov, organisert kriminalitet, og sier ja til dette forslaget, sier Frps André Kvakkestad.

Sier de tre partiene ja til å tillate romavlytting, vil det være flertall i justiskomiteen for Økokrims forslag.

Ap imot?

Justispolitikerne i Ap og SV er imidlertid ikke like positive som sine borgerlige kolleger.

— Vi er villig til å gå langt for å bekjempe terror, men personlig er jeg veldig skeptisk til romavlytting. Jeg vil råde Arbeiderpartiets gruppe om å gå imot dette forslaget, sier Knut Storberget til NTB.

Han mener forslaget om romavlytting er en avsporing av hele terr ordebatten.

— Kampen mot terror handler om å beholde et fritt samfunn. Da synes jeg det blir helt feil å ta i bruk romavlytting. Økonomiske virkemidler er langt mer effektive i terrorkampen, sier Storberget.

— Vi i SV er svært restriktive til romavlytting, og vil ikke støtte et slikt forslag, sier Inga Marte Thorkildsen.

- Truer rettssikkerheten

Datatilsynet er sterkt imot å tillate romavlytting, og det samme er Institutt for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo

Direktør ved instituttet, Nils Butenschøn, frykter at enkelte etniske grupper kan bli stigmatisert dersom lovutkastet blir vedtatt.

Professor i rettsosiologi Thomas Mathiesen mener forslaget fra Økokrim er en unødvendig panikkhandling. Han frykter at vi er i ferd med å gå inn i et overvåkingssamfunn.

(NTB)