— Vi har betalt hele ferien alt, sier en fortvilt Øyvind Eikefet. Sammen med tre andre voksne og seks barn står han husløs i Sverige og føler seg grundig lurt.

De to familiene fra Bergen har levert inn anmeldelse mot firmaet som skulle leie ut feriehuset. Det har også en familie fra Lærdal og to familier fra Østlandet gjort.

Konto i Norge

For rundt tre uker siden fant Øyvind Eikefet og familien en annonse for firmaet som leide ut flotte hus i Sverige og Spania via internett. De fant et hus de likte og bestilte en uke på stedet. De betalte 8000 svenske kroner og fikk straks tilsendt faktura og detaljert veibeskrivelse. Eikefet stusset likevel litt da han betalte for oppholdet.

— Jeg betalte pengene inn på en norsk konto. Adressen var i Rosendal, og jeg ble litt skeptisk siden dette er et svensk firma. Eikefet forteller at de sjekket huset på internett før de dro, og at det virket som om alt var i orden.

- Huset finnes ikke

Vel fremme i Fjällbacka i Sverige viser det seg at huset rett og slett ikke eksisterer.

— Vi hadde en nøye detaljert veibeskrivelse, men huset var ikke der, sier Eikefet. Avtalen var at de skulle bli møtt av en representant fra Semesterparadiset på stedet, men han var heller ikke der. De ringte Christer Böschen, som hadde formidlet huset, men han svarte ikke. Deretter ringte de direkte til Semesterparadiset, men ingen svarte der heller. Da begynte de å ane at noe var galt. Etter utallige forsøk på å få tak i noen fra firmaet, tok de kontakt med den lokale turistinformasjonen og forklarte historien. De som jobbet der var lokalkjente på det lille tettstedet, og kunne bekrefte at noe slikt hus ikke fantes i område.

— Vi hadde med et bilde av huset og ingen av de lokale personene vi snakket med kunne kjenne igjen huset.

Eikefet synes det hele er rart fordi hjemmesiden virket så proff. I tillegg fikk han en proff faktura og ordrebekreftelse.

Hjelp fra turistkontoret

Den lokale turistinformasjonen tok seg av de to familiene slik at de fikk overnattingssted fra søndag til mandag.

— Vi vet ikke hva vi gjør nå. Vi drar nok kanskje hjem igjen til Norge i morgen, sier Eikefet. Han synes det er fryktelig trasig.

— Vi innser at dette ikke er noen misforståelse. Vi er regelrett blitt lurt, sier Eikefet. I går meldte han saken til politiet.

Natt til i går fikk de uheldige bergenserne hjelp fra turistkontoret i Fjällbacka til å finne husrom. Da BT var i kontakt med Eikefet tidlig i går ettermiddag, var de uheldige bergenserne med det lokale turistkontorets hjelp, i ferd med å leie et nytt sommerhus på den svenske vestkysten.

Annonserte i Dagbladet

Erika Ekelund ved turistinformasjonen i Fjällbacka bekrefter at så vel firmaet Semesterparadiset som kontaktmannen som Eikefet skulle treffe søndag er helt ukjente for dem.

— Fjällbacka er et lite sted der alle kjenner alle. Vi mener vi har rimelig bra oversikt over feriehusene som er til leie. Huset som familien hadde bilde av, er helt ukjent for oss. Det kan være bilde av et feriehus hvor som helst i Sverige eller Norge, sier Ekelund.

Også familien fra Lærdal sitter nå husløse i Sverige. En trebarnsfar som ikke vil ha navnet sitt i avisen forteller at det var en fristende annonse i Dagbladet som fikk familien til å slå til. Her lokket firmaet med 30 prosent rabatt på alle feriehus som ble leid innen søndag 4. juli. Familien betalte inn 5250 svenske kroner på forskudd, men så ikke snurten av mannen som skulle møte dem på torget i Falkenberg og gi dem nøkkel. Tvert imot traff de en annen norsk familie som forgjeves ventet på kontaktpersonen fra Semesterparadiset.

Gått under jorden

Jørgen Olsson hos politiet i Strömstad bekrefter at de har fått inn en anmeldelse av Semesterparadiset fra de to familiene fra Bergen. Saken er imidlertid sendt videre til politiet i Göteborg, fordi firmaet er registrert på en adresse i bydelen Hissingen.

Politiet i Falkenberg har mottatt to anmeldelser mot samme firma, mens politiet i Stenungsund har mottatt én.

BT har forsøkt å komme i kontakt med Christer Bøschen i Semesterparadiset og den lokale kontaktmannen som Eikefet hadde avtale om å møte Men ingen svarer på telefonen. Nettstedet til Semesterparadiset var også i går delvis ute av funksjon.

ANMELDER SEMESTERPARADISET: Henning Søvig (til venstre) og Øyvind Eikefet fortviler etter at de betalte flere tusen kroner for å leie hus og tok med familiene til Fjällbacka i Sverige - bare for å oppdage at de var blitt lurt. <p/>HÅVARD BJELLAND (foto)