• Det er jo nesten ingen gutter som røyker lenger. Vi velger heller snusen.

Kameratene Stig Thomassen (20) og Arne Kismul (22) gjør som stadig flere unge menn: Dytter pris etter pris opp under overleppen.

— At det er et statussymbol, er vel litt drøyt å si. Men snus er veldig i skuddet, det merker vi.

I klassen vår snuser ti av atten gutter. På butikken er de faktisk ofte utsolgt for snus, sier kompisene.

Den nye nikotinfarsotten har for alvor nådd Lønborg videregående skole.

— Vi merker at jentene også begynner å få sansen for snus. Mange jenter sier de synes det lukter så godt. Tidligere ble snusen betraktet som noe griseri, men nå er det ikke så mange som bryr seg. Det går for eksempel fint an å kline med en pris under leppen, smiler 20 år gamle Stig.

Han har prøvd å legge bort snusboksen for godt. Det gikk ikke så bra.

— Det er vanskeligere å slutte med snus enn røyk. Nikotinen går jo rett i blodet når du snuser. Du blir mer avhengig. Ingenting er bedre enn en pris etter et måltid.

Kompisene fnyser av at myndighetene nå vil trappe opp kampen mot snuserne.

— Det blir jo helt «nazi». Vi skader jo ingen andre enn oss selv, mener de. De er klar over at tannkjøttet deres har sett bedre dager.

— Men tannleger sier jo at bakteriene i snusen, rett og slett tar knekken på kariusene. Jeg har ikke hatt hull på fem år, sier Stig.

Torgeir Helle (20) er den eneste i kameratflokken som holder seg borte fra snusen.

— Du kan kalle meg passiv snuser. Jeg har prøvd, men syntes det var helt jævlig. Snus lukter vondt, ser helt forferdelig ut og du blir helt dårlig av det.

SNUS I SKUDDET: Norske gutter vraket sigaretten, og velger snus. Kameratene Stig Thomassen (20) og Arne Kismul (22) lever fint med uvanen sin. – Noen laster skal man ha. Og det er jo definitivt bedre å snuse enn å røyke, sier Stig.<p/>FOTO: GIDSKE STARK