Dette opplyste lederen for strandsaneringen av oljen etter «Server»-forliset, rådgiver Tom Hansen i Kystverket, på en pressekonferanse i Bergen i går.

— Vi hadde en plan om å bli ferdig med grovrengjøringen innen påske. Det har vi klart. Nå skal vi ta en pause i arbeidet til over påske. Da starter finrengjøringen som skal være ferdig til pinse, sa Hansen.

12 kommuner

Omtrent 40 kilometer strandlinje ble tilgriset av olje i 12 kommuner - to i Sogn og Fjordane og 10 i Hordaland. Opprenskningen har vært en stor utfordring fordi oljen nådde land på 180 områder i et meget spredt område. 800 kubikkmeter masse er tatt opp fra strandlinjen - oljetilgriset jord, tang, tare og søppel. På det meste har 150 mannskaper fra kommunale og statlige etater og av frivillige deltatt.

— Etter påske skal vi gå grundig til verks. Målsettingen er å få alle stedene rene til feriefolket inntar skjærgården i pinsen, sa Hansen. Han la til at de hekkeområdene for sjøfugl som fugleeksperter har påvist, er rengjort slik at fuglene kan ta dem i bruk i vår.

Hevingsarbeid på anbud

Frank Mohn Flatøy AS har hatt oppdraget med å undersøke og eventuelt fjerne olje fra akterskipet av «Server» som ligger sunket ved Fedje. Hansen fortalte at det til i går var slått fast at det ikke er bunkersolje i dagtanken. I går og i dag blir maskinrommet og skorsteinen undersøkt for å lete etter eventuelle oljerester. I nær fremtid skal forsikringsselskapet Gard lyse ut anbudskonkurranse om arbeidet med å heve akterskipet. Hevingen skal være unnagjort før høststormene setter inn.

Dyrere en «Rocknes»

Kostnaden med oljevernaksjonen etter «Server»-forliset vil bli høyere enn aksjonen etter «Rocknes»-forliset. Tom Hansen forteller at kostnadene denne gang er høyere fordi aksjonen gjennomføres over et meget stort område. Det fører til store logistikk-kostnader med flytting av mannskaper og utstyr og frakt av oppsamlet søl. Det er bevilget 225 millioner kroner til arbeidet, og Hansen regner med at dette går med

TØFF JOBB: Oljesøl fra Server-forliset preger fortsatt landskapet på Hellesøy. Her er det Kjersti Hagenes som er i sving.ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
Paul Amundsen