De ansattes representanter i Statoils bedriftsforsamling er urolige etter at valgkomiteen har foreslått den tidligere Orkla— og Vesta-toppen Johan Fr. Odfjell som ny styreleder i selskapet.

– Jeg ble veldig overrasket over forslaget. Jeg forventer en forklaring fra valgkomiteens leder før jeg kommer med min innstilling, sier Per Helge Ødegård til NTB.

Lukrativ

Han er en av fire ansatterepresentanter i Statoils bedriftsforsamling som skal velge nytt styre i Statoil om drøyt to uker. Bedriftsforsamlingen har også åtte aksjonærvalgte medlemmer og ledes av Anne Kathrine Slungård.

Ødegård sier det har kommet sterke reaksjoner fra ansatte på Odfjells lukrative etterlønnsavtale med Vesta, som sikrer ham 750.000 kroner i året fram til 2013. – Statoil er et spesielt selskap som alle nordmenn eier en del av. I et slikt selskap er det viktig at lederne blir akseptert av alle. Da er det ikke bra om man indirekte aksepterer etterlønnsavtaler som gjør folk forbanna, sier Ødegård.

Presset

Han har vært medlem av bedriftsforsamlingen i 15 år, og sier han aldri har opplevd så mange negative i reaksjoner i forbindelse med et styrevalg i selskapet.

– Jeg er satt under press, men avventer rapporten fra valgkomiteen før jeg tar stilling til styrevalget, sier Ødegård.

Han er skuffet over at regjeringen ikke har involvert seg kraftigere i valget av nytt Statoil-styre.

– Det står i Soria Moria-erklæringen at regjeringen vil føre en mer aktiv eierskapspolitikk. Da er det overraskende at regjeringen ikke har lagt seg borti denne saken i det hele tatt, sier han.