Flere nordmenn og andre med norsk tilknytning måtte bli igjen da evakueringen begynte søndag. Hjerteskjærende scener utspilte seg da blant annet den gravide Iman Årsland, som er gift med nordmannen Eivind Årsland, ble nektet plass fordi hun ikke hadde norsk statsborgerskap, da nordmenn med statsborgerskap ble prioritert.

Nå sitter begge to igjen i Beirut, men får løfte om å bli fraktet ut sammen med de andre som er igjen i den utsatte byen.

– Vi skal hjelpe disse menneskene ut. I dag har vi fått ut 232 nordmenn fra Libanon, og jeg føler lettelse over at de er kommet trygt over grensen til Syria, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV Norge. Han lover at det også skal skje med det unge ekteparet.

Klokken 16.40 norsk tid nådde den norsk-svenske busskonvoien grenseovergangen til Syria, og i Damaskus skulle de søndag kveld bli mottatt av et team bestående av norsk helsepersonell, politi og tjenestemenn fra Utenriksdepartementet.

Norske myndigheter jobber nå med å organisere en ny busstransport mandag, samtidig som skipet MV «Hual Transporter» fra Høegh rederi er i ferd med å laste inn forsyninger på Kypros før det setter kursen mot Libanon. Skipet vil ventelig være framme mandag.

Bussen med de norske evakuerte fra Beirut ankommer Tripoli, nord i Libanon. FOTO: REUTER/Stringer (LEBANON)
STR