Fredsprisvinner Muhammad Yunus deltok i går i en paneldebatt om mikrokreditt under den internasjonale konferansen om næringslivets samfunnsansvar som Utenriksdepartementet arrangerer denne uken.

— Sosial oppfinner

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) deltok også i gårsdagens paneldebatt.

— Jeg kommer ikke til å kommentere Telenor-saken, sa Solheim innledningsvis i sitt foredrag.

Han valgte i stedet å hylle Yunus som en av vår tids store oppfinnere, og omtalte tanken om mikrokreditt som en «sosial oppfinnelse».

— På mange måter kan man si at slike sosiale oppfinnelser har vært vel så viktig for utviklingen som tekniske oppfinnelser, sa Solheim.

Mikrokreditt er betegnelse for små lån som blir gitt til personer, særlig kvinner, som ikke blir regnet som kredittverdige av vanlige finansinstitusjoner. Tanken er at små beløp, ofte så lite som 200 kroner, gir kvinnene nok kapital til at de kan starte sin egen virksomhet og komme seg ut av fattigdommen.

Yunus grunnla Grameen Bank i 1976 for å gi lån til fattige i Bangladesh. I fjor mottok Yunus og Grameen Bank Nobels fredspris for sitt arbeid med mikrokreditt.

Trenger nytt lovverk

Yunus la i sitt innlegg vekt på at dagens lovverk må endres for å åpne opp for flere institusjoner som ønsker å gi fattige mikrokreditt.

— I dag er lovverket lagt til rette for store finansinstitusjoner. De kan sammenliknes med supertankere. Organisasjoner som jobber med mikrokreditt er til sammenlikning som små båter. Lovverket er ikke tilpasset oss, påpekte fredsprisvinneren.

Han fortalte også at hans kongstanke har vært vanlige mennesker skal kunne eie store selskaper.

— Grameen Phone er i dag det største selskapet av sitt slag i Bangladesh. Og det burde vært eid av de fattige, sa Yunus, uten å gå nærmere inn på den betente krangelen med selskapets største eier, Telenor.

I ettermiddag møter Yunus Telenor-ledelsen i Oslo. Ifølge Dagbladet skal Yunus være villig til å betale 2,6 milliarder for at Telenor skal selge 13 prosent av aksjene i Grameenphone.

Telenor ønsket ikke å kommentere saken i går.

I NORGE: I går møtte Muhammad Yunus stortingspresident Thorbjørn Jagland. I dag møter han Telenor-ledelsen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX
Larsen, Håkon Mosvold