INGA SVERDRUP

— Jeg var redd for å bli innblandet i saken. Jeg ville ikke ha navnet mitt i papirene i det hele tatt, forklarte Andersens 25 år gamle kamerat og alibi, om hvorfor han ikke gikk til politiet med en gang Andersen 10 oktober 2004 ble pågrepet og siktet for nokas-ranet .

Først 13/9 2005 stilte kameraten i avhør og forklarte at Andersen var hos han ransdagen. Aktor var svært kritisk til hvorfor vitnet lot kameraten sitte nesten et år i varetekt uten å komme med opplysninger som kunne styrke Andersens alibi.

25-åringen kom med hard skyts mot politiet og deres oppførsel mot han den siste tiden.

— Jeg ser jo hvor lav terskel dere har i denne saken. Jeg var redd jeg skulle havne på tiltalebenken.

— Du lar en god kamerat sitte i varetekt i flere måneder. Nå må du forklare så jeg forstår det. Hvordan skulle du kunne havne på tiltalebenken om du bare fortalte sannheten? spurte aktor Tor Christian Carlsen.

— Jeg ser jo hvordan Lars Erik har havnet her. Jeg var redd jeg skulle si noe feil. Nå gjør jeg det fordi Lars Erik og advokaten har bedt meg om det.

— Det tok lang tid før du kom med disse opplysningene? Tenkte du aldri at selv om det var ubehagelig for deg så burde du komme med disse opplysningene for kameraten din? spurte sorenskriver Helge Bjørnestad.

— Ja, det er beklagelig nå. Det virker kanskje litt rart, men jeg ønsket ikke å legge ut om hele min rusperioden for politiet.

— Ja, det virker litt rart. Men du følte deg trakassert av politiet?

— Ikke følte, jeg var helt sikker. De satt i biler utenfor leiligheten min og på kafeer over gaten hele dagen.

7 juli 2004- tre måneder før Andersen ble pågrepet- var 25 åringen inne til vitneavhør. I dette avhøret skal kameraten ha følt seg sterkt mistenkt etter at han ble spurt om DNA, om han hadde endret utseende, og om telefon bruk.

Andersens forsvarer Steinar Wiik Sørvik påpekte avslutningsvis at Andersens kamerat ikke bare var frarådet mot å avgi forklaring av sin advokat. Han ble heller aldri spurt om Lars Erik Andersen av politiet.

— Da du var inne til avhør 7 juli 2004 ble du på noe tidspunkt spurt om Lars Erik Andersen?

— Nei, ikke i det hele tatt.

— Ble du kontaktet av politiet før de kom og hentet deg i september i år?

— Nei.

SCANPIX