Ledende instruktør Jan Einar Andersen i stiftelsen Norsk Luftambulanse har gransket vel 20 ulykker der de involverte enten omkom eller ble alvorlig skadd de siste to årene. Undersøkelsen inngår i et forskningsarbeid som skal gi kunnskap om hva som skader og tar liv i bil når ulykken først er ute, skriver VG.

— Vi har gjort den erfaringen at løse gjenstander i bil og manglende bruk av bilbelte er noe bilister og passasjerer selv kan gjøre utrolig mye med for å forhindre dødsfall og stygge skader ved bare å bruke noen få sekunder ekstra når de pakker bilen, sier Andersen.

Et eksempel er en ulykke der en pc-bag på 8 kilo i baksetet kom med en kraft på 2,2 tonn da en kvinne kolliderte i 80 kilometer i timen uten bilbelte. Kvinnen døde. Et annet eksempel Andersen trekker fram, er en episode der to kvinner omkom da bæreposer med 40 kilo matvarer i baksetet føk framover.

— I 30-35 prosent av de 20 ulykkene har vi registrert merskader på personer, skader som kunne vært unngått med bedre sikring av bagasje i bilen, sier Andersen.

Han anbefaler alle å legge bager og alt som veier noe, på gulvet i stedet for baksetet. Ting i bagasjerommet bør dessuten legges helt inntil seteryggen.